Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Man tar vad man har - och gör en julgrupp

/

De fyllda tazetterna får stå i hallen där jag kan stanna till och känna doften. Eller välja att inte göra det. Tazetterna luktar faktiskt lite för starkt för min smak. Men jag gillar deras utseende och det faktum att lökarna kan planteras ut i trädgården till våren.

Annons

Några blommande jularrangemang är kul att sätta ihop hemma. Jag hör i alla fall till dem som gillar att pyssla själv. Den som har varit förutseende har plockat in mossa innan snön kom, annars blir det att hoppa över mossan i år eller att i blomsteraffären punga ut med en slant som känns bra saftig för mossa.

Det är tillåtet att plocka en aning mossa i skogen för att dekorera hemmet, men inte att ta stora mängder. Kottar och blåbärsris är också okej att samla för husbehov, men inte levande kvistar av tall, gran och en. Det får man ta i sin egen trädgård eller på sin mark. Jag har plockat från redan fällda träd och grenar som ligger lämnade efter att markägaren röjt i närheten. Det har räckt till en dörrkrans också!

Tazetterna fick stå på ett silverfat jag redan hade, ihop med mossa, en murgröna, en batteridriven ljusslinga och två vita gipsfigurer som är loppisfynd. Den nötta Jesus och hans tillika slitna får, blir kitschiga inslag i julplanteringen.

Man kan förresten låna figurerna från julkrubban också, och kombinera ihop Maria med minitulpaner eller de tre vise männen med en palm och en tindrande stjärna.

Det behöver inte vara traditionellt. En bra julgrupp att ge i gå-bort-present kan garneras med något som symboliserar mottagarens intresse för till exempel flygplan, seriefiguren fantomen eller stickning.

Den röda amaryllisen behöver egentligen inget sällskap för att signalera jul. Jag har ställt den i min vanliga vas och balanserar löken med några bitar mossa. En slinga murgröna och en guldfärgad kula av hopvirade grenar, kvar från en julgrupp köpt för många år sen, har jag också lagt i vasen.

Ganska långt går det att komma i sitt julgruppskomponerande genom att använda sådant som finns i naturen, i gömmorna hemma och i köket. Kvistar och grenar finns i trädgården. Skott från krukväxterna i fönstret kan med fördel sättas ihop med julblommorna. Frukt, lök och kryddor blir fin dekoration, och band går att göra av sparade tygbitar. Skålar, fat och krukor går att hitta begagnat väldigt billigt.

Jag tycker att lökarna med sina fina former och rötter är snyggast utan jord, och har därför gärna hyacinter i hyacintglas. Man får vara ganska försiktig när man sköljer bort jorden, annars skadas rötterna.

Hyacinterna och de andra jullökarna drar iväg snabbt när de kommer in i värmen och får vatten. Strax är de överblommade. För att få dem att hålla längre kan man ställa dem svalt på nätterna.

I stället för mossa kan man använda stenar, grus eller bark om man vill. En av mina hyacinter har fått strandfynd och en syrenkvist som sällskap. I kvisten sitter ännu ett second hand-köp – en gammal ljushållare.

Jag behöver väl inte berätta att levande ljus i en julgrupp med tanke på brandrisken endast bör tändas under strikt uppsikt, men jag skriver det ändå för säkerhets skull. Fint blir det i alla fall!

Mer läsning

Annons