Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många av barnen mår psykiskt dåligt

– Barnen behöver lära sig att de har rätt att må bra. De behöver inte ta ansvar för sina missbrukande föräldrar, säger Nicklas Kartengren på Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning.

Annons

De flesta kommuner har någon typ av stöd att erbjuda anhöriga. Att gå i gruppverksamhet och träffa andra med liknande bakgrund kan vara ett bra sätt för att hantera svårigheter på.

– Gruppsamtalen hjälper barnen. Det kan ge dem självförtroende att våga gå ut i andra aktiviteter, säger Ingrid Näs på gruppverksamheten Myran i Sandviken.

Nu i höst startar Drugsmart ett webbaserat stöd till ungdomar till föräldrar som dricker för mycket eller missbrukar läkemedel eller narkotika. Det blir den första av det slaget i Sverige och den ska drivas med stöd från Folkhälsoinstitutet.

– Det ökar tillgängligheten, alla kommuner har inte stödgrupper eller har lång väntetid för att få komma dit. På webben har ungdomarna dessutom möjligheten att vara anonyma om de vill vara det, säger Nicklas Kartengren, projektsamordnare på Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning.

Hemsidan kommer att ha en expertchatt, tonåringar ska kunna få svar på sina frågor, kontaktuppgifter till gruppverksamheter och föreningar i hela landet och självhjälpsövningar.

– Det kommer att finnas särskilda tonårsgrupper där man får dela med sig av sina erfarenheter. Förhoppningen är att tonåringarna även ska få hjälp via gruppverksamheter i sin hemkommun, säger Nicklas Kartengren.

Barn till missbrukare känner sig ofta svikna och inte värda att älska.

– Föräldrarna är de vuxna som egentligen ska stå barnet närmast. Vem kan de lita på om de inte ens kan lita på sina föräldrar? Barnen tappar förtroendet för vuxenvärlden och lär sig att det inte går att lita på vad vuxna säger.

Många av dessa unga mår psykiskt dåligt. Speciellt tonåringar och storasyskon tar på sig ett alldeles för stort ansvar.

– De söker stöd för sina småsyskon och hjälp till sina föräldrar men de glömmer bort sig själva. Barnen behöver lära sig att de har rätt att må bra. Det är en svår balans, de känner kanske skuld om de inte bryr sig om den missbrukande föräldern. Men de har faktiskt rätt att skita i pappan.

Mer läsning

Annons