Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många drabbade av sömnsjuka

Hittills har ett 80-tal fall av misstänkt sömnsjuka efter vaccinering med Pandemrix rapporterats i Sverige, de flesta barn. I Gävleborg har tre fall rapporterats, det är oklart hur många av dem som är barn.

Annons

Vaccinet, Pandemrix, är inte indraget men Socialstyrelsens rekommendation sedan 25 mars i år är att inte längre vaccinera barn under 18 år.

–  I Sverige ges vaccinet fortfarande till personer med svåra immunsjukdomar. Förra året vaccinerades bara 123 personer i länet och ingen var under 18 år, säger Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare i Gävleborgs län.

Familjer har hört av sig till sjukvården och är oroade över att de låtit vaccinera sina barn mot svininfluensan.

– Den största risken för narkolepsi är de närmaste veckorna efter vaccinationen. Efter tolv månader är risken väldigt liten.

I Sverige har totalt 6,1 miljoner personer vaccinerats med Pandemrix, varav 1,1 miljoner var barn eller ungdomar under 18 år.

Varför upptäcktes inte biverkningarna tidigare?

– Det är så få i förhållande till antalet vaccinerade. En på 100 000 barn insjuknar i narkolepsi, utan vaccination. Vaccinationen kan ha bidragit till att det i stället är tre barn på 100 000. Det var omöjligt att förutse risken. Så stora studier gör man inte, och framför allt inte på barn.

Bakgrunden till Läkemedelsverkets och Socialstyrelsens ändrade riskbedömning är en finsk studie som visat på ett misstänkt samband mellan vaccinering med Pandemrix och narkolepsi hos barn.

Läkemedelsverket väntas inom kort presentera resultat av en egen studie om det misstänkta sambandet och till sommaren 2011 väntas dessutom en samlad europeisk utredning bli klar. Anne Sjödin

 

Mer läsning

Annons