Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många drömmer om en gammaldags julhelg

Julen är en väldigt central högtid och den är mycket känsloladdad.

Annons

– Vi har alla olika förväntningar på julen och det kan vara svårt att få ihop alla bitarna. Det är inte konstigt om julafton blir en besvikelse, säger etnologen Charlotte Hagström.

December är en månad fylld av traditioner. Men trots att vi suckar över hur stressigt det är kastar vi oss över alla årliga julbestyr.

– Människor som kommer till Sverige från andra länder, där det firas jul, förvånas över hur långa julförberedelser vi har, från början av december. Det är mörkt och tråkigt i december och just därför har julen fått en stor betydelse i vårt land. Eftersom vi förbereder så länge bygger vi också upp förväntningarna. Det är inte konstigt om vi blir besvikna när julen sedan snabbt är över och allt inte blev som vi hade förväntat oss, säger Charlotte Hagström, etnolog och arkivarie vid Lunds folklivsarkiv.

Många vuxna längtar efter något som fanns i en förgången tid. En stämningsladdad drömjul i en traditionellt dekorerad villa, fylld med gäster som dansar ringdans genom salarna. Det är också just denna borgerliga jul i svunna tider som varje år dyker upp i reklamsammanhang. Frågan är vad som går att återskapa.

– Det är sådan nostalgi att det inte är någon hejd på det. Många längtar tillbaka till något gammaldags men man glömmer att det var ett jädra slit. Det är bara vissa delar som ska finnas med i julfirandet, att det var kallt inomhus, brist på mat och att det fanns fattighjon finns inte med i bilden. Många strävar efter en blandning av en högrestånds-jul och en lantlig jul. Man tänker kanske inte på att de här överdådiga julborden tillagades av tjänstefolk.

– Vi säger ofta att vi firar jul för barnens skull. Men i själva verket försöker vi återskapa våra barndoms-jular, menar Charlotte Hagström.

Behöva tjänstledigt

I dag finns mängder av tidskrifter om just julen, som bidrar till bilden av hur en lyckad jul ska vara.

– Det finns specialtidskrifter om allt så det är inte konstigt att vi har särskilda julmagasin. I tidningarna får man ofta lära sig hur man firar jul, det är ofta avancerat pyssel och arrangerade inredningsbilder.

Ökar det stressen och bidrar till fler ”måsten”?

– I Sverige säljs också enorma mängder julböcker men vi lagar inte alla de här recepten, samma sak är det med jultidningar. Många bläddrar i dem för inspiration men ingen gör allt pyssel i dem. Du skulle behöva ta tjänstledigt i flera månader för att hinna.

För fem år sedan gjorde Charlotte Hagström en undersökning för att ta reda på hur vi upplever julen i dag och skrev boken ”Nu gör vi jul igen”.

– Jag slogs av hur nöjda svenskarna faktiskt är med sina jular. Det är stressigt men de flesta har det ganska bra, bortsett en del som har haft det jobbigt med föräldrar som är berusade och bråkar.

Vår önskan att skapa en jul i sagoskimmer är pressande. Men ändå gör vi om samma procedur varje år.

– Många tänker att den här julen ska bli bra. Men det behöver inte bli sämre bara för att allt inte blir som vi har förväntat oss.

Mer läsning

Annons