Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många hoppades på dolda fynd

/
  • Noggrann granskare. Det är en sak att titta på konst och en annan att granska konst. Det vet överintendenten Carl Barkman från Bukowski.
  • Van värderare. Peter Aspelund från Bukowski tar en snabb blick på Gunilla Larssons medhavda tavla och kan direkt konstatera att det här är en tavla som finns i tusentals.
  • Förväntansfull skattletare. Gunilla Larsson var en av många besökare som gärna ville att Bukowski skulle ta sig en titt på hennes saker och får dem värderade.
  • Även små stämplar kan avslöja. Intendenten Peter Aspelund granskar silverskålens stämpel för att vara helt säker på när den tillverkades.
  • Igenkänt porslin. Besökaren Gunilla Larsson var helt säker på att denna vas var av märket Uppsala-Ekeby, helt rätt kunde personalen från Bukowski konstatera.

Allt har ett pris men det handlar om vilket. Många vill få sina skatter värderade av Bukowski men långt i från alla är beredda att sälja.

Annons

Nedpackade i kartonger, undanstoppade i väskor och inlindande i tjocka filtar. Det rådde ett förväntansfullt hemlighetsmakeri bland besökarna till länsmuseet under onsdagen. Med skrynkliga kölappar i händerna bänkade de sig i en lång rad mot en professionell upplysning från Bukowski.

Avslappnade skattletare satt samboparet Östen Händell och Gunilla Larsson och väntande på sin tur. I en banankartong hade paret tagit med sig saker som för länge varit utan både ursprung och värde.

– Mycket är arvegods som den här urnan. Den har gått i arv från min mor och ska få fortsätta gå i arv till mina barn och barnbarn, säger Gunilla Larsson och visar upp en svartmålad urna.

Ville veta värdet

Hon vet redan att urnan är av märket Uppsala-Ekeby men frågan är hur mycket den kan vara värd.

Nummer efter nummer ropades upp och en efter en gick de in i rummet där svaret på de länge obesvarade frågorna äntligen skulle komma. Men bara ett fåtal av besökarna avslöjade med sina ansiktsuttryck om de fått det svar de velat ha.

Intendenten Peter Aspelund från Bukowski tog emot Östen och Gunilla. Gunilla visade upp en silverskål och Peter blev något osäker på dess ålder.

– Jag tror den ska vara från 1800-talet någon gång, inflikar Östen när Peter granskar skålen.

– Nja så pass gammal tror jag inte att den är. Men jag ska ta mig en titt med lupp så ser jag stämpeln bättre, säger Peter Aspelund.

Med luppen fastsatt mot ögat granskade han skålen länge och väl.

– Här står det B 8 och det innebär då att den är i från 1928, säger Peter Aspelund och kontrollerar sitt påstående i en tabell.

Skålen fick sitt värde satt till cirka 2 000 kronor.

Men den svarta urnan då, som Gunilla var så säker på dess tillverkare, hade hon rätt?

– Jo men visst är det en Uppsala-Ekeby, jag skulle säga att den har ett värde på cirka 500 kronor, säger Peter Aspelund efter att ha granskat stämpeln i botten på urnan.

Mer läsning

Annons