Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många knoppar vilar vidare

/

Det är en konstig vinter. I skrivande stund är det plusgrader och barmark. Ingen snö på taken, endast stormen Dagmar är vaken. Och rådjuren.

Annons

De hann mumsa i sig alla bladen på kålplantorna jag hade tänkt skörda inför jul. När jag kom dit fanns bara själva stammarna kvar som taniga kålskelett, sommarreliker.

Men det är ingen katastrof. Äpplena som jag plockade för lagring i höstas gottar jag mig istället desto mer åt. Nu har de blivit sötare och fått en riktigt djupröd färg.

En aning bekymrad är jag dock för de små äppelträden som trots någorlunda inkapsling med gnagskydd runt stammen fortfarande har försvarslösa grenar på lagom rådjursmunshöjd. Jag inbillar mig att det är frestande med de lurviga äppelknopparna.

Många växter i natur och trädgård har fortsatt blomma eller fått en andra blomning på grund av den ovanligt varma vintern. Jag har sett blommande rosenbuskar på flera ställen.

När det gäller rosor och perenner behöver vi antagligen inte vara rädda för att vårens och sommarens blomning ska påverkas. Växterna har ju en otrolig förmåga att komma igen.

Kanske kan däremot bär- och fruktsättning beröras till viss del om blomknoppar på träd och buskar luras att börja slå ut och sen fryser bort. En viss blomning eller en försenad blomning blir det dock troligtvis ändå.

Ljuset styr som tur är olika träd och buskars blomning och lövsprickning i större utsträckning än temperaturen. Därför tror jag att de allra flesta av de vilande knopparna kommer att fortsätta dvalan tills dagarna börjar bli längre. Det återstår att se. Hur som helst är det inte mycket vi kan göra åt saken.

Nåja, snöfritt innebär i alla fall att man slipper skotta av häckar och buskar och kan fortsätta med olika projekt i trädgården. Och hittills har växthuset inte följt med stormvindarna.

Mer läsning

Annons