Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många väljer snabbuss till helgen

/

Bussens andel av svenskarnas turistresor minskar generellt. Men när det gäller expressbussar och storhelger ökar resandet, bland annat till följd av lågkonjunkturen.

Annons

Swebus Express, störst på expressbussresor, rapporterar ett rejält ökat resande under storhelgerna. Det gällde julresorna i fjol, sportlovsresandet i år och nu senast påskresorna. Antalet förbokade biljetter inför påsken ökade med 29 procent jämfört med påsken 2008, enligt Swebus.
– Men även vardagsresorna ökar. Sedan maj förra året har beläggningsgraden ökat och den ekonomiska krisen har nog bidragit en del till det, säger Ingvar Ryggsjö, pressansvarig på Swebus Express.Också expressbussföretaget Ybuss, med daglig trafik till Sundsvall, Umeå, Östersund och Örnsköldsvik, har märkt av det ökade intresset.
– Inför påsk hade vi hade en ökad förbokning på 20 procent och vi har de facto ökat med tio procent, säger Nicklas Lindersson, verksamhetschef på Ybuss i Sundsvall.
Fortfarande är dock bussresor på längre sträckor bara en liten del av det totala resandet, även om de totalt sett ökade något i fjol.
– Mest är det resor till släkt och vänner som ökat, säger Tommie Vesterlund, ansvarig för turismfrågor på Bussbranschens Riksförbund (BR).


För bussbranschen var trenden som helhet vikande i fjol, enligt BR:s statistik. Bussens totala marknadsandel av svenskarnas turistresor minskade från 5,6 procent 2007 till 5,2 procent i fjol.
Framför allt har resor med chartrad buss minskat, speciellt resor utomlands och för kortade resor med 1–2 övernattningar inom Sverige. Trots krisen har dock affärsresandet till exempelvis konferenser med charterbuss inte mattats av utan ökat under fjolåret.

Mer läsning

Annons