Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maria möter slagna barn varje dag

/
  • JOBBAR FÖR BARNENS BÄSTA. Som familjevåldsutredare är Maria Pärssinen specialiserad på att förhöra barn som utsatts för brott.  ”En fällande dom är inte alltid det bästa resultatet för barnet. Barnen vill inte att deras föräldrar ska hamna i fängelse, det kan finnas andra lösningar som är bättre.” Socialtjänsten har ansvaret för om barnet ska få återvända till sina föräldrar eller inte efter förhöret. Ibland omhändertas barnet.

Maria Pärssinen är familjevåldsutredare på polisen i Gävle. Hon möter dagligen barn som utsatts för våld.

– Mitt arbete är för barnens skull, för att de ska få det bättre.

Annons

Familjevåldsutredaren Maria Pärssinen har extremt mycket att göra just nu. Vi träffas i ett medhörningsrum i polishuset. Det är möblerat med ett bord och några stolar, i hörnet står en tv med en mjukiskanin vilande ovanpå och ett stort paket pappersnäsdukar står inom räckhåll.

– Vi har alltid mycket att göra på hösten när skolorna har börjat igen. Då kommer barnen tillbaka från sommarlovet och berättar om jobbiga saker som de har varit med om.

Maria Pärssinen är specialiserad på att förhöra barn från tre år. Förhören görs i Barnahuset i Gävle. I stället för att slussas runt mellan olika myndigheter ska barn som misstänks ha utsatts för brott bara behöva åka till Barnahuset. En gång i veckan har polisen och socialtjänsten samråd på Barnhuset.

– Innan vi hade Barnahus tog utredningarna mycket längre tid. Nu träffas vi och bestämmer direkt vad var och en ska göra.

Förhören filmas

När det gäller misstänkta sexualbrott mot barn under 15 år har andelen fall som lett till åtal ökat från 24 till 50 procent på tre år sedan Barnahuset startade.

Varje förhör filmas. Anledningen är att barnet ska slippa vittna i rätten och att det ska finnas filmbevis på att förhöret har gått rätt till.

– Svårast är det att förhöra de små barnen, som inte hunnit utveckla språket. En treåring kan ha ett ordförråd på 300 ord. Men många har inte ens det. För att kunna förstå barnet hämtar jag bakgrundsinformation från vuxna i barnets omgivning.

Barnen kan påverkas

En annan sak som är svårt med barnförhör är att förhörsledaren inte får ställa ledande frågor.

– Barn kan påverkas av det. Hela åtalet kan falla om jag ställer en ledande fråga, det kan förstöra allt-ihop. Det är en ständig balansgång. För man vill ju få in barnet på rätt spår. Ibland är man tvungen att ställa en ledande fråga.

Det krävs också tålamod att förhöra barn.

– Man ska aldrig ljuga för ett barn. Barn känner om man lyssnar och om man tror på vad de berättar. Om man inte tror på dem berättar de ingenting.

Dessutom är barn lojala mot sina föräldrar. Redan i tidig ålder lär sig barn att hålla tyst om familjehemligheter.

– Barnen vill inte att deras föräldrar ska hamna i fängelse. En fällande dom är inte alltid det bästa, det kan finnas andra lösningar som är bättre.

Polisen får inte förhöra barn utan målsmans tillåtelse. Om föräldrarna är misstänkta måste polisen vända sig till tingsrätten som utser en särskild företrädare, oftast en advokat. Barnet ska även ha en företrädare med sig vid förhören. Socialtjänsten sitter också ofta med.

Mer observanta

Antalet anmälningar om barnmisshandel ökar, men Maria Pärssinen tror inte att det beror på att våld mot barn ökat.

– Jag tror snarare att vi har blivit mer observanta och benägna att anmäla. Vi accepterar inte längre att barn blir slagna. Jag får ofta anmälningar från personer som sett någon vuxen slå ett barn i affären till exempel. Skolpersonal har också blivit mycket bättre på att upptäcka barn som far illa.

Maria Pärssinen utreder många olika typer av brott mot barn.

– Det är barn som fått en örfil av en anhörig, barn som slagit varandra på skolgården, sexuella övergrepp och barn som utsatts för övergrepp under en längre tid.

Är det svårt att inte beröras?

– Det är klart att jag blir personligt berörd. Men det vore inte professionellt av mig att sitta och gråta under förhöret, det hjälper inte barnet. Min uppgift är att se till att barnet får det bättre, det kan jag inte om jag blir personligt involverad.

Hon förhör även de misstänkta.

– Min inställning är att alla människor ska behandlas med respekt. Det gör jag även med brottsmisstänkta. Jag brukar tänka att: Jag kan bemöta dig som alla andra människor, men jag kan aldrig acceptera vad du har gjort.

Kulturkrockar ovanligt

Enligt Maria Pärssinen är kulturkrockar inte en vanlig orsak till barnmisshandel.

– De flesta vet att det är förbjudet att slå sina barn och att det är olagligt i Sverige.

Vad kan man säga till ett barn som far illa, men som inte vågar berätta det för någon?

– Du kan älska en människa, men du kan aldrig acceptera att någon annan begår ett brott mot dig. Då måste vi se till att de slutar.

Mer läsning

Annons