Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maskros genom nya ögon

/
  • Prunkande sommarrabatter och formklippta idegranar i murträgården på Nymans.
Foto: Anna Malin Degermark
  • Gargoyle. En slags vattensprutande varelse. Detalj från fontän.
  • I trädgården finns många bvackra portaler. Nere till vänster på bilden syns en

Min systerson, sju månader ung, är på besök. Vanligtvis bor han i London, men nu fick jag äntligen som stolt moster chansen att bära ut honom i den svenska grönskan.

Annons

 Vi tittade på myrorna, doftade på häggen, kände på olika slags blad, gräs och mossa. Hans fascination inför maskrosornas solar gick inte att ta miste på. Utan ord men med mycket nöjda ljud konverserade han med de gula blommorna och tog en i sina små knubbiga händer och tittade närmare på för första gången.

Genom hans barnaögon fick också jag uppleva de glada maskrosorna utan förutfattade meningar om ogräs. Gula pollen på den lille nästippen skvallrade om vad vi sysslat med.

Jag kan knappt vänta tills systersonen blir större, och jag kan få visa ännu fler växter och insekter. Vi ska gräva och lorta ner oss ordentligt.

Maskros heter dandelion på engelska, ett av många nya ord som jag lärde mig under min trädgårdspraktik på Nymans Garden i England förra hösten. Det är ingen slump att jag minns just vad de olika ogräsen heter, eftersom den mesta tiden faktiskt ägnades åt ogräsrensning. En tid som för övrigt var givande, eftersom ogräsrensandet medförde utrymme för samtal med de kunniga trädgårdsmästarna och en hel del kunskap på köpet om andra växter och om olika jordars egenskaper.

Engelsmännen står på kö för att få jobba som volontärer i de offentliga trädgårdarna och parkerna, ett arbete som oftast innebär tunga arbeten som röjning eller rensning av igenväxta dammar. Det är så många som ansöker om att få hjälpa till på Nymans att det krävs att man verkligen vill satsa på att bli trädgårdsmästare för att få möjligheten. Om man jämför med den svenska synen på frivilligarbete känns skillnaden markant.

Kulturskillnaderna var överhuvudtaget större än jag hade väntat mig. Efter ungefär en veckas praktik hade min tidigare starkt rosaskimrande bild av det brittiska nyanserats. Den starka hierarkin som rådde kändes väldigt ovan. Som volontär och praktikant befann jag mig naturligtvis längst ner på statusstegen, och det var mycket viktigt med titlarna och vem som hade vilka befogenheter.

Turligt nog var de flesta överordnade vänliga personer. Ett exempel var Deputy Head Gardener, en man av den gamla skolan som började som garden boy på sjuttiotalet och som arbetat sig upp. Nymans trädgård är hans liv, och det var han som fördelade dagens trädgårdsarbete bland anställda och volontärer varje morgon. Han var även den enda med mandat att formklippa idegranarna i murträdgården. Jag hade gärna övat där, men det var bara att glömma. Om jag arbetat med formen på en buske i nästan fyrtio år, hade i och för sig inte heller jag släppt dit någon annan med sax.

Det fanns stunder under min praktik då jag ville åka hem och kroppen protesterade, men jag fick kunskaper i massor om hur det är att underhålla en stor park. Dessutom lärde jag mig bland annat att stilla lunkande förrymda kor gör mindre skada på gräsmattan än uppskrämda kor och att opastöriserad, ekologisk råmjölk utspädd med tio delar vatten fungerar bra att spruta på växterna mot mjöldagg.

Jag ansade rosor, beskar buskar, tog sticklingar och körde traktor. Jag sådde fröer, planterade perenner, kantklippte gräs och skurade en fontän. Och rensade mer ogräs.

En stor mängd vissnade sommarblommor klippte jag bort för att stimulera vidare blomning, vilket engelsmännen har ett kort men beskrivande uttryck för: dead-heading. Roligare att säga än bortklippning-av-vissnade-och-döda-blommor.

Arbetsdagarna på Nymans avslutades med att vi alla stod runt bordet i personalrummet och väntade på att Deputy Head Gardener skulle konstatera att minutvisaren pekade på exakt halv fem och ge oss tillåtelse att gå hem. Därefter tågade vi på led ut genom dörren, där han stod och sa god natt till var och en: Goodnight Chris. Goodnight Darren. Goodnight Emma. Goodnight Mälin... Varpå vi alla artigt önskade honom detsamma när vi passerade.

 

som lärde sig den hårda vägen att fuchsia på engelska uttalas som fooshia och inte som fucksia…

Mer läsning

Annons