Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mässing har mindre värde i dag

/

Annons

Bifogar två bilder på ljusstakar och mortel som jag har ärvt. Jag tror att de är av mässing. Ljusstakarna är märkta W M F och är 15 cm höga. Är intresserad av ålder och värde.


Både dina ljusstakar och morteln är tillverkade i mässing. Mässing är en legering av koppar och zink, vanligast 67%koppar och 33% zink. Har man en högre halt av koppar blir mässingen rödare. Mässing har tillverkats i Sverige sedan 1500-talet. Falu koppargruva var på 1600-talet världens största kopparleverantör och detta bidrog att mässingbruken växte upp i områden inte alltför långt från Falun. Ett av våra äldsta mässingbruk är Skultuna som grundades redan 1607.
Din mortel som är en sk hushållsmortel är tillverkad under mitten av 1800-talet. Skultuna var den största tillverkaren av mässingsmortlar och hade mortlar i produktion ända in på 1900-talet. Värdet är 300 till 400 kronor.
Ljusstakarna är tillverkade av Westerås Metallfabrik under senare delen av 1800-talet. Denna fabrik grundades i mitten av 1800-talet av Wilhelm Hedenström som hade ett förflutet som krongjutare på Skultuna. Fabriken lades ned 1891. Värdet för dessa trevliga antikviteter är bara 200 till 300 kronor eftersom mässing inte är populärt just nu. För tio år sedan hade de varit värda omkring 1.000 kronor.

Mer läsning

Annons