Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Massor av köpvärt bland de röda boxarna

/
  • Utmärkt aussie. Australienska Killawarra Shiraz Cabernet Sauvignon har aldrig varit så gott som nu. Ett klart fynd för sitt pris.
  • God valpolicella. Den norditalienska kvalitetsproducenten Allegrini erbjuder ett mycket gott vin i låda.
  • Mustigt köttvin. Barone Ricasoli följer upp sin succé Formulae med smakrika Barone Ricasoli Mille 855 som gjorts på en mix av italienska och franska druvsorter.

Förra året drack vi svenskar knappt 104 miljoner liter rödvin som köpts på Systemet. Av dessa var cirka 59 miljoner liter förpackade i trelitersbox, 57 procent. Nära dubbelt så mycket som vitt vin.

Annons

Under sommarmånaderna ökar oftast försäljningen av boxviner ytterligare, eftersom de är praktiska att ta med sig på resa och picknick, eller när man är många som till exempel ska grilla.

Vid min årliga genomgång av hela det fyrkantiga utbudet i ordinarie sortimentet i våras, cirka 130 boxar, kunde jag konstatera att kvaliteten aldrig varit högre. Bland de 70 röda boxarna hittade jag hela 15 som jag betecknar som ”Fynd” i förhållandet kvalitet och pris. ”Bra köp” och nära fyndstatus fick ytterligare 28 röda boxar. Och de riktiga bottennappen var få.

Konkurrensen är ju stenhård så kvaliteten höjs hela tiden samtidigt som priserna pressas, vilket gör oss konsumenter till vinnare. Dessutom har ju flera tidigare lådkritiska kvalitetsproducenter på senare år hakat på lådvinsrallyt i Sverige efter att ha sett konkurrenterna plocka marknadsandelar från deras flaskförsäljning.

Bland länderna håller sig Italien och Sydafrika väl framme med många storsäljande märken med lika många Fynd- och Bra köp-markeringar i mina anteckningar. Australien och Chile lyckas också ofta hitta rätt i sina lådor.

Sen är det tydligt att priset har stort inflytande på försäljningen, flera av de allra billigaste boxarna säljer mest, trots att de definitiv inte är godast. Vem kan till exempel älska storsäljande Castillo de Gredos röda annant än för det låga priset, 139 kr? Överlägset mest säljer dock sydafrikanska Umbala för 154 kronor. Enkelt, men helt okej till grillköttet.

Sune Liljevall

Mer läsning

Annons