Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Måste babyn kosta en förmögenhet?

/
  • Onödig pryl. Napptermometern har inte varit någon hit hemma hos familjen Helin Göterfors. ”Noa gallskrek när han hade feber och det var omöjligt att stoppa in nappen i munnen på honom”.
  • Skötväskan. Frida är nöjd med skötväskan, trots att den var dyr. ”Det finns fack för allting vi behöver för Noa och det är lätt att hitta i den, dessutom är den snygg. Det blir som en skötväska och handväska i ett.
  • Bra babypryl. Bärselen köpte Frida och Thomas på Tradera. ”Den har vi verkligen nytta av. Noa somnar alltid i bärselen”, säger Frida Helin.

Frida Helin och Thomas Göterfors är nyblivna föräldrar till Noa, fem veckor. De har ansträngt sig för att hitta rätt i det gigantiska utbudet av babyprylar.

– Det är väl klart att tillverkarna spelar på att man som nybliven förälder inte har full koll på vilka saker man behöver, säger Frida Helin.

Annons

I höstas flyttade Frida Helin, 23 år, och Thomas Göterfors, 24 år, in i ett äldre hus i Björke.

Renoveringsarbetet pågår i flera av rummen, samtidigt som de ska anpassa sig till det nya livet som föräldrar. I det nyrenoverade köket står ett skötbord och intill den sköna soffan står en flätad babykorg på hjul.

– Noa kommer nog att växa ur den rätt snabbt men som tur är har vi fått låna den av Thomas brorsa, säger Frida.

Barnvagn, babysitter, bärsele, spjälsäng, skötbord, bilbarnstol och lite kläder köpte de innan Noa var född.

– Vi kollade först runt vad vi behövde och hur mycket det kostade, sedan har vi försökt att hitta så billiga alternativ som möjligt, säger Frida Helin.

– Nej, vi är först ut av våra vänner. Vi kollade på nätet, svarar Thomas.

Det mesta har de köpt begagnat.

– Bärselen köpte vi från Tradera, bilbarnstolen köpte mamma av en bekant i Ockelbo. Spjälsängen hittade vi i Ikeas fyndhörna och det var precis en sådan som vi ändå hade tänkt köpa, säger Frida.

Barnvagnen är de mycket nöjda med. Den hittade de på Blocket för 4 000 kronor.

– Den var så gott som ny, liggdelen vara bara använd i två månader, säger Thomas.

– Men vi köpte faktiskt en annan vagn först.

– Ja, just det. En Emmaljunga. Det var svårt med vagn och många sa att Emmaljunga var bra. Vi köpte en men den var alldeles för tung, vägde säkert 20–25 kilo. Jag orkade knappt lyfta upp den i bilen.

Den begagnade Emmaljunga-vagnen sålde de vidare när de hade hittat den andra vagnen.

Bilbarnstol är annars något som de tycker att nyblivna föräldrar bör lägga pengar på.

– Nu köpte vi av en bekant och visste därför att den varit med i någon krock men annars skulle jag inte köpa en begagnad bilbarnstol, säger Frida.

Skötväskan tycker Frida att hon har haft nytta av, dessutom är den snygg men hon skäms nästan för att tala om hur mycket den kostade.

– 800 kronor, det har jag inte ens berättat för mamma. Den fungerar bra, det finns fack för allting och jag kan samtidigt ha den som handväska.

Hittills har Frida och Thomas kommit fram till att babyskor är onödigt, likaså en särskild hållare för badbaljan, som ska fungera som ett stöd för spädbarnet.

– Det känns för riskabelt, vi har inte vågat använda den.

Napptermometern har inte heller fungerat något vidare.

– När Noa hade feber skrek han hela tiden och nappen var omöjlig att stoppa in i munnen, den flög ut.

Badtermometern är däremot bra. Noa som tidigare skrek varje gång han skulle bada, njuter nu i stället.

– Vi badade nog honom i för kallt vatten tidigare.

Bland de bästa sakerna som de har införskaffat nämner de båda amningsnappen.

– Han fick inte tag om bröstet i början men då testade vi en sådan där silikontutte som man placerar över bröstvårtan. Nu fungerar det hur bra som helst. Och det var en grej som bara kostade 15 spänn, säger Thomas.

Mer läsning

Annons