Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Matnyttigt för den lästörstige

Annons

Intresset för mat och dryck, både att beskåda på tv och läsa om, är oerhört stort i Sverige. Mat- och dryckeslitteratur, ges också ut i en aldrig sinande ström för att stilla intresset. Glädjande sedan några år är att böcker som behandlar mat och vin i kombination blivit allt fler. Sune Liljevall har gjort ett dopp i den senaste bokfloden.

av Håkan Larsson (Albert Bonners Förlag/Allt om Vin), cirkapris 250 kr
Håkan Larsson som tidigare var chefredaktör för Allt om Mat och som nu har samma post på Allt om Vin är en alltid läsvärd dryckesskribent som lättsamt, men ändå mycket insiktsfullt, behandlar mat och dryck.
Mycket populär blev hans Vin & Mat som kom för några år sedan. Där presenterade han ett stort antal i hans tycke perfekta mat och vinkombinationer, med recept och konkreta vintips från Systemet.
Den nya går i samma stil men med tonvikt på lite ”lyxigare” enskilda rätter och menyer liksom buffémat till såväl jul, som vår och sommar. Mycket frestande gott och med passande vintips med systembolagsnummer och allt.

” av Lotta Jernström (Grenadine), cirkapris 165 kr
Det här är en välkommen guide till landets många ölbryggerier, stora som små.
Över 30 presenteras med beskrivning av tillverkningen och med telefonnummer, epost- och webbadresser. Inte ens vårt lilla Sandbacka bryggeri i Sandviken saknas.
Mycket användbar för den som vill ge sig ut och botanisera i Ölsverige.

av Elisabeth Norman (Grenadine), cirkapris 100 kr
Här behandlas lättsamt vår vördnadsvärda tradition med sill, snaps och sång tillsammans med klassiska och nyare recept på sillinläggningar och snapskryddningar.
Här finns också en hel del kul kuriosa, som till exempel fyndiga namn på sprit. ”Feberfri” kallas till exempel en kvarting, 37,5.

av Örjan Westerlund (Grenadine), cirkapris 149 kr
Den som vill förkovra sig
i ämnet whisky får här en fin introduktion.
Formatet är litet men innehållet ändå tämligen faktaspäckat om tillverkning, historia och whisky världen över.

av Magnus Bergquist (Grenadina), cirkapris 249 kr
200 av de mest efterfrågade drinkarna på websajten Cocktailguiden presenteras här på ett snyggt och lättanvändbart sätt. Helläckert faktiskt. Måste själv, som normalt inte gör drinkar, testa några i sommar.

Mer läsning

Annons