Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maud Olofsson: Tråkigt men oundvikligt

- Om man inte kan fortsätta att vara stark på hårdvaran utan måste bli stark på mjukvaran så måste man anpassa sig till den verkligheten, säger näringsminister Maud Olofsson, C, i en kommentar

Annons

- Det är naturligtvis väldigt, väldigt tråkigt. Men det visar att en omstrukturering håller på att ske. Från att ha varit väldigt stark på hårdvarusidan så måste man nu bli stark på mjukvarusidan. Och det är ju en helt annan produktion, det är något helt annat, säger näringsminister Maud Olofsson (C) till TT.
Hon ser utvecklingen som oundviklig.
- Om man inte kan fortsätta att vara stark på hårdvaran utan måste bli stark på mjukvaran så måste man anpassa sig till den verkligheten. Ericsson är kanske bara ett exempel på vad som kommer att ske framöver. Vi står inför ett teknikskifte och ett skifte utav vad det är som företagen tjänar pengar på. Och då måste Sverige ligga långt fram och ta ledningen.
Näringsministern betonar hur centralt det är att ett bolag är snabbt i vändningarna när förutsättningarna ändras.
- Det som är viktigt i en sådan här omstrukturering är att man agerar snabbt så att man kan etablera sig i den nya verkligheten. Och där har jag en väldigt stor tilltro till Ericsson eftersom de har varit duktiga tidigare.
Maud Olofsson ser en tuff omställning framöver, inte bara för Ericsson, utan även för andra företag.
- Sverige har goda förutsättningar att klara omställningen eftersom det finns ett stort IT-kunnande, men det kommer inte att göra sig självt, säger hon.

Annons