Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mecki-familjen är ett populärt samlarobjekt

/

Annons

Jag skickar dig foton på äldre välbevarade saker som du kanske kan värdera och berätta lite om.

En felfri Meckifamilj.

Ett same-par av Torborg Lindeberg Carlsson 1941. Mamma sa alltid ”var rädd om dem” och det är jag.

En plastisk bilderbok. Mycket fin. Vad värderas den till idag?

Och en liten handtillverkad dockmöbel gjord av namngiven person 1936 från Norrköping. Han var frisörmästare och vårdades på sanatoriet där. Han tillverkade dessa möbler av gamla cigarrlådor till min mamma.
Monica

Svar: Mecki förekom redan på 1930-/40-talen som tecknad film i Tyskland. Han är ju egentligen en igelkott– en rökande igelkott. Han har en pipa.

1946 startade i Tyskland en tidning vid namn Hör Zu som visade alla radioprogram och senare även tv-program motsvarande vår Röster i Radio och TV. Mecki blev deras maskot och prydde omslaget till det första numret.

På tyska blev det en ordlek meckern=gnälla och Mecki illustrerade spalten som gav ris och ros åt de olika programmen. 1951 köpte den kände leksaksfabriken Steiff, kanske mest känd för nallebjörnarna, rättigheterna till Mecki som nu fick både en fru Mucki samt två söner Macki och Micki.

Steiff-leksaker är populära samlarobjekt så på en leksaksauktion skulle du nog få mellan 2 000 och 2 500 för hela familjen.

Torborg Lindberg-Karlsson var en spännande kvinna. Hon var helt självlärd förutom några studieresor till olika kyrkor i norra Norge och Sverige. Torborg Lindberg-Karlsson var mycket produktiv.

I sin krafts dagar täljde hon tre–fyra figurer i favoritträslaget al per dag. På nätet har hennes figuriner nyligen sålts för 1 500 respektive 1 800 kronor.

Den plastiska bilderboken var mycket populär i början av 1950-talet. På nätet kan man köpa en liknande bok för 100 kronor.

Den lilla dockmöbeln är bedårande och historien bakom är rörande. Värde på hela gruppen är mellan 500 och 600 kronor.

Mer läsning

Annons