Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sommar och semester – då dricker vi mer

/
  • Midsommarhelgen är en av de riktiga storhelgerna vad gäller alkoholkonsumtion, tillsammans med jul och nyår.
  • Magnus Jägerskog, IQ.

Under semestern ökar alkoholkonsumtionen i Sverige.
– Det är helg hela veckan på ett annat sätt, säger Magnus Jägerskog, vd på IQ.
Här ger han råd på hur du kan tänka kring alkohol i sommar.

Annons

Midsommarveckan är över. En vecka på året då svenskarna dricker flera miljoner liter alkohol.

I fjol sålde Systembolaget 12,9 miljoner liter alkohol under midsommarveckan – jämfört med en medelvecka på ungefär 8,8-8,9 miljoner liter.

Och svenskarna drar inte direkt ner på sin alkoholkonsumtion drastiskt under resten av sommaren. En kall öl till grillmiddagen eller ett glas rosévin på en uteservering är vanligt under semestern.

– Ja, vi dricker absolut mer under sommaren och semestern. Det finns fler tillfällen att dricka och det är enklare att dricka. Det är helg hela veckan, säger Magnus Jägerskog på IQ, Systembolagets dotterbolag.

Nu är en av de största helgerna för alkoholkonsumtion över. Och Magnus Jägerskog tipsar om hur man bör tänka resten av sommaren.

– Att dricka lite mer i ett par månader behöver ur ett beroendeperspektiv inte vara farligt. Faran är till hösten, om man då ligger kvar på en hög konsumtion finns en risk att man dricker sig in i ett beroende, säger han och fortsätter:

– Men det är viktigt att prata om att det alltid finns en risk med berusningsdrickande. Till exempel är många drunkningsolyckor som sker alkoholrelaterade.

IQ ligger bakom testet Alkoholprofilen. Och enligt Magnus Jägerskog är det fler av dem som gör testet i slutet av sommaren som känner en oro över sitt drickande.

– Tänk till i förväg hur du vill göra med alkohol under semestern. Det kan vara bra att ha en form av mål, säger Magnus Jägerskog.

Han har också en väldigt konkret uppmaning:

– Tänk på att bad och alkohol inte går ihop.

Enligt Magnus Jägerskog går Systembolagets försäljning upp cirka 20 procent under sommaren. I fjol visade en Sifo-undersökning från IQ att ungefär sex av tio svenskar dricker både mer och oftare under semestern jämfört med resten av året.

Jägerskog tipsar om att göra ett test på alkoholprofilen.se – för att se hur man ligger till.

Mer läsning

Annons