Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Way out west visar politikerna att en vegetarisk samhällsnorm är möjlig

Annons

Way out west, Europas största kombinerade musik- och filmfestival, tar i år steget fullt ut och bannlyser mjölk under festivalen som börjar på torsdag. Kött försvann från menyn redan för tre år sedan. Det här borde inspirera regeringen och kommunerna att agera. Way out wests framsynta miljöinitiativ visar att en vegetarisk samhällsnorm är möjlig.

Enligt FN:s miljöpanel måste den rika världen omgående och drastiskt minska konsumtionen av kött och mejeriprodukter för att undvika de värsta konsekvenserna av klimatförändringarna. Miljöpartiets språkrör, skolminister Gustav Fridolin, har angående klimatförändringarna sagt att han vill kunna se sina barn i ögonen. Men regering har ännu inte fattat ett enda beslut för att minska konsumtionen av kött eller mejeriprodukter. Det är anmärkningsvärt.

Mjölk och nötkött är de animalier som är allra värst för klimatet, på grund av enorma utsläpp av växthusgaser i form av koldioxid från avverkad skog, metangas från rapande kor och dikväveoxid från gödselhögar. År 1990 åt svensken i genomsnitt 6,7 kilo nötkött per år, nu ligger siffran på 12,5 kilo. Det visar Jordbruksverket statistik. Enligt LRF kommer 65 procent av det svenska nötköttet från mjölkkor och deras kalvar. Det går alltså inte att särskilja mjölken från nötköttet. De är två sidor av samma miljöskadliga produkt.

Det finns ett växande politiskt stöd för att etablera en vegetarisk samhällsnorm i Sverige. Under ytan pågår en tyst vegetarisk revolution. Enligt en aktuell undersökning av Demoskop är var tionde svensk vegetarian.

Här kommer några förslag till regeringen och kommunerna på politiska styrmedel för att bryta kött- och mjölknormen: Byt ut komjölken mot växtmjölk i skolorna. Inför en vegetarisk norm i skolköken genom att servera växtbaserade huvudrätter som standard. Utbilda skolkockarna så att de till fullo behärskar vegetarisk matlagning. Inför en hälsoskatt på animaliskt mättat fett, som Danmark gjorde 2011. Generalisera koldioxidskatten till att även innefatta animalier, som Naturvårdsverket föreslår i rapporten Hållbara konsumtionsmönster. Sänk momsen på frukt och grönt. Sist men inte minst: Inför ett miljömål om halverad köttkonsumtion till år 2025.

När Way out west tog bort köttet 2012 sänkte festivalen sitt koldioxidavtryck med ungefär 25 procent. De blev en inspirationskälla för festivaler över hela världen att bannlysa köttet. I år lanserar Way out west "72 timmar utan mjölk", en kampanj som avser att hjälpa hela Göteborgs stad att se över sin mjölkförbrukning under 72 timmar. Way out west visar vegovägen. Nu är det dags för politikerna att också delta i arbetet med att förpassa vår nuvarande kött- och mjölknorm till historiens gödselhög.

Per-Anders Jande

svensk mat- och miljöinformation

Jonas Paulsson

köttfri måndag

Mer läsning

Annons