Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Midsommarlaxen fixad

/
  • SOMMARNATTENS LEENDE. Kalle Sundblad, Uppsala visar glatt upp sin lax på 14,5 kilo som han tog vid Fasta fisket på tisdagskvällen
  • BRA UTDELNING. Lars Ekeholm, Åkersberga har haft några bra dagar vid älven, tog under tisdagen två laxar kring 9 kilo.
  • FÖRSTA LAXEN. Joakim Berglund, Gävle provade laxfiske första gången för ett par veckor sedan.En del brukar få ”gå i lära” flera år men Joakim landade i tisdags sin premiärlax. Något tagen visar han upp sin fångst på c:a 8 kilo.
  • ÄNNU EN LAX Joakim Öquist, Solna tillhörde en av många som fixade midsommarlaxen under tisdagskvällen
  • SPECIALVAPEN. Baki Turhan, Stockholm provade sin ”specialare” kurdishflugan och belönades med en 8-kilos.
  • ÄNTLIGEN. Kawa Morad från Enköping är med sina bröder på några dagars fiske i Älvkarleby, de andra har redan fått upp lax och sent på tisdagskvällen kunde Kawa stryka sin nolla med den här laxen på c:a 9 kilo
  • VETERAN. Jorma Mikkonen, Hallstahammar har tagit många laxar under årens lopp, den här på c:a 8 kilo var årets första

Midsommarveckan är för det mesta en bra period för fiske efter lax. Under 2000-talet har det varit lite si och så med fångsterna i Älvkarleby. 2008 har artat sig riktigt bra, framförallt under senaste veckan då det tagits i snitt 25 laxar/dag.

Annons

Det har redan tagits över 250 laxar och den positiva trenden beträffande fångster tror man skall fortgå ytterligare några veckor eftersom det fortfarande är gott om lax i havet som ännu inte gått upp i älven.

Förutom Johan Wesséns bamsing på över 21 kilo så är det få storlaxar (över 15 kilo) men desto fler av kalibern 8-10 kilo som fångats. Kanske ”bamsingarna” är under uppvandring.


Arbetarbladet och A-Fisket har mer eller mindre gjort det till en tradition att följa laxfisket under en kväll. Tisdagskvällen var perfekt för en sådan utflykt. Vädrets makter bjöd in till en behaglig kväll. Laxen visade sig också vara på hugget.


Under de här dagarna är det flera sällskap som spenderar några dagar vid älven för att ta ett rejält ”nappatag” med Älvkarlebys laxar. De kommer från hela Mellansverige bland annat Enköping, Hallstahammar, Stockholm, Eskilstuna, Dalarna samt alla som fiskar på hemmaplan. Hur viktigt laxfisket är för många blir man varse om när man pratar med några fiskare som inte haft möjlighet att ta några extra dagar ledigt utan pendlar mellan Stockholm/Hallstahammar/Västerås varje kväll.


Normalt brukar A-Fisket presentera de stora fångsterna men i midsommartider koncentrerar vi oss på nöjda laxfiskare. I dag presenterar vi några av dem.


Det har hänt en hel del i de olika klasserna, med flera nya listettor.

På kommande fiskesidor ska vi bland annat berätta om Fredriks jättegös och Henriks storsarv. 

Mer läsning

Annons