Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mikael blev retad för fiolen

/
  • VILL SPELA JAzz. Felisia Westberg har inte spelat kontrabas speciellt länge men hon har ändå bestämt sig för att kontrabas är det instrument som hon vill satsa på. ”Jag vill spela och sjunga i en jazztrio eller bli solist.”
  • LOVANDE. 15-åriga Mikael Lindgren har spelat fiol i åtta år. ”Drömmen är att kunna försörja sig som musiker, antingen som solist eller spela i en symfoniorkester.”

Klasskompisarna Felisia Westberg, 16 år, och Mikael Lindgren 15 år, satsar båda på att bli musiker.
– Jag spelar ungefär två timmar varje dag. Det krävs mycket jobb för att kunna livnära sig som musiker, säger Mikael.

Annons

Felisia Westberg och Mikael Lindgren går i musikklass på Solängsskolan och övar på Kulturskolan efter skoltid. Mikael Lindgren har spelat fiol på Kulturskolan sedan han gick i tvåan.

– Mamma och pappa frågade om jag ville spela något instrument och då föreslog jag fiol, vet inte varifrån jag fick det. Jag tyckte att det var kul när jag testade.

Mikael blev ibland retad i skolan för sitt fiolspelande.

– Jag spelade på några skolavslutningar och hockeykillarna i klassen kallade mig för tönt. Jag tog inte med mig fiollådan till skolan för att jag blev retad.

Under en period var han nära att sluta med spelandet.

– I sjuan bestämde jag mig för att satsa på fiolen. Jag lade upp ett schema och spelade varje dag, om man övar regelbundet går det lättare. Det är som med fysisk träning, om det blir en vana vill man göra det varje dag.

I dag är Mikael en lovande violinist. I höst börjar han på Musikkonservatoriet i Falun, musikgymnasium för klassisk musik.

– Och jag har kommit in på en kurs för violinister i Jämtland, de tar bara in 16, säger han stolt.

Felisia Westberg började så sent som i höstas att spela kontrabas.

Men i övrigt är hon ingen musikalisk nybörjare. Felisia har tidigare spelat piano och gitarr sedan hon var riktigt liten. Hon sjunger också och komponerar egna låtar.

– Mamma undervisar på Kulturskolan så hon har lärt mig.

– Det låter snyggt med kontrabas och det ser snyggt ut också, säger Felisia och skrattar.

Hon har också kommit in på Musikkonservatoriet i Falun.

– Jag ska gå jazzlinjen, den finns i Gävle också men i Falun har de intagningsprov och det känns mer seriöst.

I framtiden hoppas hon få spela och sjunga i en jazztrio. Mikael drömmer om att bli solist eller att få spela i en symfoniorkester.

Tillsammans med två andra kompisar har Felisia och Mikael bildat bandet Burn the fuel som i går var med och tävlade i länsfinalen för Musik direkt.

Mer läsning

Annons