Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Min kärlek till Stadsvandringarna

Kvinnan i köksfönstret spärrade upp ögonen och studsade ett par steg tillbaka. Så närmade hon sig försiktigt fönstret igen och lutade sig kisande fram. Vad var det som hände?

Annons

Utanför var den sommarkvällslugna Södergatan plötsligt fylld av hundratals mörka skepnader som målmedvetet strömmade förbi, i hasorna på en man i vit kavaj och elegant sommarhatt.

förhoppningsvis ganska snart. Kanske erinrade hon sig en liknande scen för ett år sedan. Det var ju repris på begäran, kvällen för Stadsvandringen med spöktema med lokalhistorikern, journalisten och författaren Ulf Ivar Nilsson som anförare. En talande bild från sommarens Stadsvandringar i Gävle – som med en annorlunda vespavandring den här veckan satte punkt för en rekordsäsong. Marianne Minell på Kultur och fritid vet besked, hon har följt och arrangerat vandringarna i över tjugo år. Uppslutningen den här sommaren karaktäriserar hon som explosionsartad…

Jag har ett personligt kärleksförhållande till Stadsvandringarna, även om det ibland blir ganska långt mellan mitt deltagande. Jag älskar att gå runt i min stad, lyssna till goda berättare och få nya infallsvinklar på det välbekanta.
Intresset delar jag uppenbarligen med många. Sommarens rekorddeltagande kan troligen förklaras på olika sätt. Ett spännande, varierat program med entusiasmerande guider, säkert den del som Marianne Minell och hennes kollegor helst vill framhålla. Lämplig väderlek en annan. Konjunktur och ändrade semestervanor förmodligen en tredje, fler väljer att tillbringa sommarperioden på hemmaplan.

jag mig att arrangemanget möter ytterligare ett växande behov. I en värld av globalisering, med nya kommunikationsformer som upptar alltmer av vår tid, gror behovet av lokal förankring och behovet av trygghet i en gripbar social gemenskap. Där tror jag att möten och träffpunkter, typ Stadsvandringarna, har en stor betydelse. För tisdagsvandringarna är inte bara faktaspäckade redogörelser och fantasiskapande infallsvinklar på miljön runt omkring oss. Där träffar man gamla och nya bekanta, där byts hälsningar och tankar i vandringen mellan berättarinslagen. Förbaskat trevligt helt enkelt. Åtminstone när det inte störtregnar.

Mer läsning

Annons