Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minska risken för olyckor

/

Om ens barn råkar ut för en olycka gäller det att veta hur man ska agera.
Och det finns mycket man kan göra för att förhindra att olyckan är framme.

Annons

- Det handlar mycket om att skaffa sig kunskap för att förebygga olycksfall, att skaffa sig en trygghet som förälder, säger Lilian Carleson på Röda Korset.

Olycksfall är den största enskilda dödsorsaken för barn under 1 år.

Men många olycksfall går att förebygga genom kunskap. Som förälder gäller det att ligga steget före, menar Lilian Carleson, som är medicinsk rådgivare vid första hjälpen-utbildningar på Röda Korset.

– Barnet har olika utvecklingsfaser och kan plötsligt lite mer än vad det kunde dagen innan. Det är då det kan hända saker. Du lägger barnet på stora sängen för att sova, och så plötsligt kan hon vända på sig och trillar över kanten. Fortfarande lämnar föräldrar sitt barn på skötbordet för att hämta något eller svara i telefonen, fastän man vet att det händer så många olyckor där barnet ramlar ner, kommenterar hon.

Brännskador är också ett vanligt och allvarligt olyckstillbud när det gäller små barn.

– Man sitter med lilla bebisen i knät och dricker varm dryck samtidigt. De här klassiska olycksfallen som jag lärde mig om när jag var ung, är fortfarande desamma i dag, många år senare. Men det är ju nya föräldrar varje år och det gäller att de får kunskap så att man förebygger olyckor, säger Lilian Carleson.

Många föräldrars stora skräck är att barnet ska sätta i halsen.

– Här kan man tänka på att inte ge barn som precis har börjat äta, hårda brödbitar och annat som kan fastna i halsen och att hålla nötter och liknande utom räckhåll från små barnfingrar. Det gäller också att se över leksakerna, så att det inte finns saker som kan lossna eller smådelar. Man bör också se över napparna, så att de är hela.

För de lite äldre barnen händer olyckorna ofta under lek utomhus.

– Här handlar det om att se över band i kläder och kapuschonger som kan fastna runt halsen och blir strypsnaror om barnet ramlar och blir hängande. Samma sak gäller hjälmar – aktivitetshjälmar ska ha ett speciellt grönt knäppe som ska åka upp om hjälmen fastnar. Knäppen som inte rycks upp kan också bli till en strypsnara, poängterar Lilian Carleson.

Även om man tänkt förebyggande och säkrat upp sitt eget hem, så är det många som inte tänker på barnsäkerheten när man är på besök hos andra.

– Men här kan finnas mycket spännande som tyvärr kan ge upphov till en olycka. Ett bra tips är att själv gå runt och plocka bort sådant som kan skada ditt barn.

Se Röda Korsets första hjälpen-kurser med inriktning på barnolycksfall: www.redcross.se

Ann-Cathrine Johnsson/TT Spektra

ac.johnsson@ttspektra.se

Annons