Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minst 11 döda i dåd mot fransk tidning

Minst elva personer har dödats sedan flera tungt beväpnade gärningsmän stormat in på den franska satirtidningen Charlie Hebdos redaktion i centrala Paris, enligt uppgifter till AFP.
Frankrikes president är på väg till attentatsplatsen.

Annons

Tio personer är skadade och för fem av dem är tillståndet kritiskt, uppger polis enligt Reuters. AFP skriver att två av de döda var poliser.

Svartklädda maskerade personer klev in på redaktionen och öppnade eld med automatvapen, skriver den franska tidningen 20 minutes. Tidningen lyckades kontakta en medarbetare på Charlie Hebdo per telefon, som ska ha sagt att "detta är en massaker, det finns döda".

Gärningsmännen bar huvor och var beväpnade med kalashikov-vapen, skriver Reuters.

Körde iväg

Franska åklagare har bekräftat att tio människor dödats i attentatet, skriver nyhetsbyrån AFP.

Gärningsmännen ska ha lämnat platsen i en svart bil, och kört på fotgängare i flykten.

AFP-journalisten Jean-François Guyot twittrar en bild på en polisbil med något som ser ut att vara flera skotthål i framrutan.

Frankrikes president François Hollande är på väg till attentatsplatsen. Han ska också hålla ett katastrofmöte med regeringen lite senare i dag, skriver nyhetsbyrån AFP.

Tidningen publicerade i natt en satirteckning på sitt twitterkonto föreställande ledaren för jihadistgruppen Islamiska staten (IS), Abu Bakr al-Baghdadi.Tidningen innehåller också skämtteckningar. Bland annat har den publicerat de omstridda danska profetteckningarna och utsattes för en brandbombsattack 2011.

Pris till chefredaktören

Satirtidningen Charlie Hebdo uppfattas som en vänsterskrift. Den startades i kölvattnet av studentprotesterna 1968. Den utkommer en gång i veckan och skribenterna är kända namn, även om de inte undertecknar med sina namn.

Charlie Hebdos chefredaktör Gérard Biard tog i höstas emot ett pris i Köpenhamn för publiceringen av profetteckningarna.

Priset kallas Guldhunden och är utformat som en rondellhund av konstnären Lars Vilks. Det delas ut av en stödkommitté för Lars Vilks, som beskriver det som ett stöd för yttrandefriheten.

Mer läsning

Annons