Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Missa inte Portugals Setúbalvin

/
  • Moscatel de Setúbal (8336) - kalasgott dessertvin som gör sig utmärkt till söta desserter - speciellt om de innehåller torkade frukter, nötter, choklad eller nougat.
  • Setúbalviner är speciellt gott till desserter som innehåller choklad, nougat, nötter och torkade frukter.

När testade du ett Setúbalvin senast? De flesta starkviner för en tynande tillvaro i Systemets hyllor. Tyvärr, eftersom det finns många intressanta, användbara och goda varianter att välja på.

Annons

De båda portugisiska starkvinerna port och madeira upprätthåller ett visst intresse hos svenskarna, liksom den spanska sherryn. Men några storsäljare är de inte även om torr finosherry hör till de godaste man kan dricka till de allt trendigare små salta tapastilltuggen. En söt sherry eller maderia är delikata val till många efterrätter.
Ett mycket gott alternativ till desserter, men även till mögelost, som är mindre känt är den portugisiska specialiteten Moscatel de Setúbal från halvön Setúbal ett par mil söder om Lissabon. Druvan som används är den mycket aromatiskt parfymiga moscateldruvan.


Har man väl smakat en långlagrad mogen Setúbal så glömmer man det inte då de bjuder på en explosion av smaker.
Det finns olika ekfatslagrade stilar där de 5-6 år gamla är friskast med karaktär av druvor och aprikoser som med längre fatlagring fördjupas med toner av russin, fikon, nötter, karamell och - i bland - läder.


I Systemets sortiment finns några utmärkta representanter. Samtliga är goda till efterrätter utan för mycket syra där nötter och torkade frukter ingår, men även till chokladdesserter - speciellt om de innehåller nougat. Testa även till en smördegsinbakad ugnsbakad gorgonzola med fikonmarmelad. Garanterad succé.


Mer läsning

Annons