Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misstänkt brottsling lämnas inte ut till Azerbajdzjan

Azerbajdzjan har begärt att Sverige ska lämna ut en man som i dag är bosatt i västra Gästrikland.
Han ska ha begått flera grova brott i sitt hemland, men eftersom rättssystemet där inte anses säkert får han nu stanna i Sverige.

Annons

Mannen har både suttit anhållen och haft reseförbud sedan bestraffningsdomstolen för grova brott i Azerbajdzjan begärt honom häktad.

De brott han misstänks för motsvarar, enligt svensk lagstiftning, grovt rattfylleri, vårdslöshet i trafik och vållande till annans död. Hans hemland har därför begärt honom utlämnad.

Själv förnekar han anklagelserna och har istället uppgett att azeriska myndigheterna vill använda honom som vittne rörande förhållanden som han fått kännedom om i sin tjänst hos en tidigare minister.

Högsta domstolen anser sig inte kunna bedöma om mannen är skyldig eller inte, men med hänsyn tagen till den dåliga rättssäkerheten i Azerbajdzjan beslutas att mannen får stanna i Sverige.

Domstolen hänvisar till en rapport som utrikesdepartementet har sammanställt, om mänskliga rättigheter i landet, som grund för beslutet. Enligt den förekommer det både tortyr och annan förnedrande behandling i syfte att få fram erkännanden. Det ska också vara brist på försvarare.

Att lämna ut mannen skulle därför strida mot flera artiklar i Europakonventionen.

Mer läsning

Annons