Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Mitt barn sitter bara vid datorn jämt”

/
 • SPELAR TILLSAMMANS. Till skillnad vad många föräldrar tror behöver dataspelandet inte vara en asocial sysselsättning. Marcus Nygren och hans kompis Marcus Sjöberg träffas ofta för att spela NHL09. Är de fler spelar de Rockband.
 • SPELARE. Marcus Nygren, 17 år, spelar ungefär tre timmar om dagen, men väljer bort World of Warcraft. ”Jag vet hur        beroendeframkallande det kan vara och spelet kräver mer tid än vad jag har”.

Vad gör ungdomarna egentligen framför datorn? Varför kan de inte sluta spela och äta tillsammans med familjen? Hur ska de orka med skolan när de spelar hela nätterna?

Annons

– Felet är att föräldrar ofta inte förstår vad spelen går ut på. De ser inte vad som är roligt, säger Marcus Nygren, 17 år.

World of Warcraft har över 11 miljoner abonnenter jorden över och var det bäst säljande PC-spelet i både Nordamerika och Europa förra året.

– World of Warcraft är sjukt stort i hela världen, både barn och vuxna spelar det, säger Marcus Nygren, dataspelsrecensent och elev på John Bauergymnasiets it-medieprogram.

Handlingen i WoW utspelar sig på de två planeterna Azeroth och Outland.

– Det är en sagovärld där man kan välja utseende, ras och beteende på den figur man vill vara och sedan ska man utföra olika uppdrag för att få poäng och nå högre nivåer.

Spelet kostar inte mycket att köpa men det tillkommer en abonnemangsavgift varje månad eftersom det är ett online-spel.

– Det krävs erfarenhetspoäng för att få nya färdigheter. Det kan ta fem timmar bara att få ett föremål. De flesta uppdrag kräver att flera personer hjälps åt, säger Marcus Nygren.

Han ser många fördelar med spelandet.

– Med online-spel chattar man med andra spelare i världen och då förbättras engelskakunskaperna, du lär dig samarbete och att tänka strategiskt. Det har du nytta av senare i arbetslivet.

Just WoW kräver mycket tid och för en del blir det en livsstil.

– Nackdelen är att många fastnar i det och struntar i läxorna. Skolan tar hit föreläsare, i förebyggande syfte, för att varna om riskerna med för mycket spelande.

Marcus tycker inte att föräldrar ska införa förbud om de anser att barnen spelar för mycket.

– Diskutera i stället och försök komma överens om något. Föräldrar kan försöka ha koll på vad barnen spelar och testa själva. Jag tycker bara att det är kul om de vill vara med och dela mitt intresse.

Marcus spelar ungefär tre timmar om dagen, helst Fallout, World of Goo eller konsolspel som Rockband och Halo 3.

Men World of Warcraft spelar han inte.

– Jag vet hur beroendeframkallande det kan vara och spelet kräver mer tid än vad jag har.

Mer läsning

Annons