Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moln kan skymma släckt sol

I dag slocknar solen, åtminstone en stund. Men för att kunna uppleva fenomenet krävs en molnfri himmel.
– I Sverige måste man vara i Norrland för att kunna se det, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog vid SMHI.

Annons

Med start klockan 10.00 livesänder st.nu tv direkt från Sundsvall där de har kalart och fint väder.

LIVE-TV: SE SOLFÖRMÖRKELSEN DIREKT FRÅN SUNDSVALL

I dag finns den bästa möjligheten på ett kvartssekel att uppleva en total solförmörkelse. Det sker under flera minuter på Svalbard och Färöarna när månen helt glider in och täcker solen. Till Färöarna har inte mindre än 8000 besökare vallfärdat för att under dagen vända blicken upp mot skyn. Och på Svalbard har hotellen varit fullbokade sedan flera år tillbaka. Först 2026 ges nämligen chansen att åter uppleva en total solförmörkelse i Europa.

Norrland bästa chansen

I Sverige blir förmörkelsen mellan 80 till 90 procent, beroende på var du bor i landet. Men för att huvudtaget kunna se den bör du raskt ge dig av norrut.

– Det är i norra och mellersta delen av Norrland som den kommer att kunna ses som bäst, säger Alexandra Ohlsson.

Det är också i norr som solförmörkelsen är som starkast och uppgår till närmare 90 procent.

För boendes från mellersta delen av landet och söderut ser det värre ut att kunna spana in fenomenet.

– Ett tjockt molntäcke ligger över Götaland och Svealand, säger Alexandra Ohlsson.

Flygplan som garant

Men molnen stoppar inte de mest inbitna entusiasterna. Enligt AFP har ett flygplan chartrats av en vetenskaplig tidning för att försäkra 50 danska passagerarna att få ta del av mörkret över Färöarna.

De som spanar in fenomenet bör ta det försiktigt och använda skyddsglasögon när blicken stirrar upp i skyn. Annars riskeras skador och till och med blindhet.

Månens speciella placering och anpassning till solen får fler effekter än en mörk himmel. Dragningskraften på haven – tidvattnet – kommer att bli extremt under lördagen.

– För att en solförmörkelse ska ske måste solen, jorden och månen vara i en rak linje vilket också är en grundläggande förutsättning för högt tidvatten, säger Kevin Horsburgh vid National Oceanography Center till AFP.

Det kraftiga tidvattnet märks som mest i Nordsjön, Engelska kanalen, den franska Atlantkusten och Bay of Fundy i Kanada, men även Medelhavet kommer att påverkas.

På Färöarna har entusiaster bokat in sig sedan flera år för att ta del av fenomenet och naturligtvis går det även att köpa en t-shirt eller andra prylar som gör solförmörkelsen oförglömlig.

Mer läsning

Annons