Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mot ljusare tider– inte en dag för sent

/

Annons

som varit de senaste månaderna kan ju suga livs-musten ur vem som helst. Jag har inget emot vinter alls men snöfria vintrar kan jag verkligen vara utan. Mina grannar har dimmer på sin utomhusbelysning som ska aktiveras vid skymning. Den belysningen har varit på dygnet runt sedan oktober.
Varma vintrar och kalla somrar. Jag konstaterade när min dotters dagis firade Lucia på torget utanför skolan att det var samma väder som på midsommarafton, ihållande regn och 7 plusgrader. Det var för tragiskt.

, lucior och små pepparkaksgubbar på sex år och höll varandra i händerna utomhus medan regnet strilade ner och blötte upp deras dräkter. En fröken fick stå med paraply ovanför Lucias huvud för att inte de levande ljusen skulle slockna. Det var ett vågspel eftersom paraplyet inte fick komma för nära flammorna och fatta eld. Som tur är var lucian bara 90 cm lång.

stod där och huttrade, blöta, kalla och försökte sjunga julsånger så gott det gick. Orden strömmade tyst från blå läppar på två dyblöta pepparkaksgubbar som såg ut att genomlida en bestraffning för ett brott dom inte visste dom begått. 20 barn med rynkade pannor och gravallvarliga ansikten i ösregnet sjöng och det lät mer som gregoriansk sång på låg volym med barnröster. Det var tunga fjät i både gång och sång.

t så många föräldrar som samlats att vi stod i fyra led bakom varandra med våra videokameror och kameramobiler för att föreviga detta sorgliga luciafirande. Själv stod jag i tredje ledet och hade alltså två lager föräldrar mellan mig och dom sjungande barnen. Jag fällde en liten kommentar kring lustigheten i hela situationen varpå en förälder framför vände sig om och väste väldigt irriterat och ganska otrevligt:
– Tyst, man hör ju inte vad dom sjunger.
– Tack, tänkte jag, inte nog med att barnen ska tvingas till denna förnedringens gräns, det ska bli dålig stämning mellan föräldrarna också.
Men nu går vi mot ljusare tider, det är inte en dag för sent. Äntligen börjar man skymta ljuset i tunneln, bara det inte är ett nytt tåg som ska köra över en.

Mer läsning

Annons