Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Möte med humlor

/

Temperaturen börjar närma sig nollstrecket och den första nattfrosten är troligtvis här när som helst. De återstående gröna tomaterna plockar jag in från balkongen och lägger på fönsterbrädan att mogna.

Annons


Alltför många är gröna och alltför få tomater har hunnit blivit röda. Nästa år sätter jag tomatfröna tidigare. Och hoppas på en bättre sommar.

Paprikaplantorna fick flytta in i trapphuset redan för några veckor sen. På det viset räknar jag med att kunna fortsätta skörda paprika en bit in oktober. Jag får hjälpa till med pollineringen för säkerhets skull, nu när plantorna står inomhus och det saknas insekter som gör jobbet. Blommorna duttar jag mot varandra, och det verkar vara framgångsrikt.

I det svala trapphuset kommer paprikorna inom kort att få trängas med alla mina pelargoner, ett pilträd, tre nyuppkomna citronplantor, en sockerplanta, en hink med vattenväxter och dessutom alla hyresvärdens pelargoner och plantor som behöver komma inomhus.

Apropå pollinering, det är ett stort och viktigt uppdrag som utförs av bin och andra insekter. Jag hörde någonstans att mänskligheten endast skulle överleva ett fåtal år om bina försvann. Om det är helt sant vet jag inte, men vi är beroende av dem för vår matförsörjning och för att naturens vilda växter ska pollineras och fortleva.

Humlorna hör också till djurgruppen bin. Inköpta humlor brukar ibland sättas ut, med bo av pappkartong, i större växthus där man odlar tomater kommersiellt. Jag vet att det är sant, för jag har själv stött på dem under en trädgårdspraktik. Eller rättare sagt, råkat stöta till deras kartong. Det var mäkta impopulärt bland de gulsvartrandiga pollinatörerna, som jagade mig ut ur växthuset. De ilsket surrande, jag ilsket viftande.

Resten av den dagen kändes det som om det kröp humlor på mig. Vidare tomatskötsel i närheten av humleboet utförde jag mycket, mycket försiktigt. Och jag lämnades ifred.

Det går att hjälpa de pollinerande insekterna att hitta boplatser i trädgården, och kanske därmed förbättra skörden från fruktträd och bärbuskar. En enkel bibostad kan skapas genom att ett antal avsågade bamburör buntas ihop. Rören får gärna ha olika diametrar, och ena ändan av rörbunten ska vara igensatt så det blir mörkt därinne. Fäst bunten på ett skyddat ställe i trädgården eller på balkongen.

Ett humlebo kan man snickra ungefär som en vanlig liten fågelholk, men ingångshålet ska vara mindre än för fåglar: minst 12 och max 15 mm i diameter. En näve torrt hö i boet får humlan att trivas extra väl.

 

som trots traumatisk upplevelse vill ha humlor i trädgården.

Annons