Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mousserande vin passar bra till sommarmaten

/
  • Inte bara att skåla i. Mousserande viner fungerar ofta utmärkt till lättare mat, inte minst till fisk och skaldjur. Här är fyra  goda val i Systemets sortiment.

Allt fler svenskar har upptäckt att mousserande vin inte bara är perfekt aperitif och festdryck att skåla med vid speciellt högtidliga tillfällen. Utan att bubbelvin faktiskt också är utmärkta matviner när lättare rätter står på menyn.

Annons

Så här på sommaren kan ett torrt mousserande vin ofta fungera utmärkt till den lätta sommarmaten, till sallader, pajer, fisk och skaldjur. De med lite sötma är bra val till rätter med heta asiatiska inslag. Till söta desserter och glass är italienska Asti Spumante klockrent.

Försäljningen av bubbel har också ökat rejält under senare år.

Till sommarens festligheter utomhus tycker jag inte att man behöver kosta på sig riktig champagne. Det finns så många bra och goda alternativ, inte minst från franska distrikt utanför Champagne. Men Italien, Sydafrika och Spanien erbjuder också många mycket prisvärda varianter. Liksom Ungern med det alltid gångbara Chapel Hill.

De flesta mousserande viner görs på samma sätt som äkta champagne, det vill säga med en andra jäsning på flaska. Samma druvsorter används också mestadels.

Till champagnes höjder når de sällan, och om de gör det så kostar de också oftast lika mycket.

I tabellen hittar du några personliga torra bubbelfavoriter under 100 kronor, både konventionella och rosévarianter.

Mer läsning

Annons