Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Musikalelever blev läbbiga blodsugare

/
  • Törstiga. I maj sätter teater- och musikaltreorna i Sandviken upp sin version av Bram Stokers kända skräckfigur Dracula som slutproduktion.
  • Blodarm. Ellenor Hedström förvandlar Therese Jensen till en vampyr, blek med spetsiga ögonbryn och blodstrimmiga armar.
  • Rakt i ögat. Louise Wannberg får en riktig ruggig sminkning med en sax inkörd i ögat. ”Men det behöver ju inte vara en sax, man kan stoppa in lite grann vad man hittar”, säger make up-artisten Ellenor Hedström som visar eleverna ”skräcksminkning”.Blodsugare. I går fick eleverna lära sig hur man sminkar sig riktigt skräckinjagande.

I maj kommer Dracula till Sandviken. Det är teater- och musikaltreorna som sätter upp sin version av Bram Stokers kända skräckfigur som slutproduktion.

I går visade därför make up-artisten Ellenor Hedström eleverna hur de ska sminka sig för att se riktigt läskiga ut. De fick blodiga armar, utstuckna ögon och smärtande köttsår.

Annons

Esteteleverna sitter bänkade i hörsalen på Sandvikens gymnasieskola och antecknar för fullt hur Ellenor Hedström längst fram förvandlar Therese Jensen till en blodtörstig vampyr. En del knäpper kort med mobilkamerorna.

Spetsiga ögonbryn

– Jag börjar med att lägga på en blek grund. Alla vampyrer är ju bleka, som ni vet, säger make up-artisten och fortsätter:

– Ögonbrynen gör jag mörka och spetsiga. Gemensamt för onda väsen är just spetsiga ögonbryn.

Sakta men säkert växer en skräckinjagande varelse fram. I salen finns redan en sorgsen Dracula, en hungrig nybliven blodsugare och en van Helsing med skottsår i pannan – det är krävande att jaga vampyrer.

Myten möter nutid

– Men det är en rolig roll att göra, den kräver pondus och bestämdhet, säger Matilda Gneipelt, som har konstgjort blod strömmande ner för kinderna.

Det är ett riktigt skräckdrama som står på schemat för teater- och musikaltreorna i Sandviken. I deras version av Dracula, som har premiär i maj, möter myten nutid.

– Det är mycket med Dracula som är aktuellt, utanförskapet och det självdestruktiva till exempel, säger läraren Kajsa Hedström och drar en parallell mellan bitandet och flickor som skär sig.

Gripande berättelse

Böcker/filmer och tv-serier som Twilight och True Blood har gjort att vampyrer just nu är väldigt inne.

– Men det var egentligen inget vi tänkte på när vi valde att ta oss an Dracula. Det är helt enkelt en gripande berättelse, säger Dracula själv, som spelas av Jessica Andersson.

Mer läsning

Annons