Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mustiga grillviner och fräsch riesling

Juni bjuder på en brokig samling vinnyheter. Många är väl prisvärda även om de riktiga fynden är få.

Annons

En del somrigt fräscha vita viner i bra prislägen kan rekommenderas, främst några utmärkta torra rieslingviner – en druva som välförtjänt fått ett uppsving på senare år. Från druvans hemmaplan i franska Alsace kommer underbara Valentin Zusslin Riesling Bollenberg, men även USA har fått till en härligt frisk och stringent representant med Covey Run Dry Riesling, liksom Australien med Leasingham Bin 7 Riesling. Alla tre är utmärkta, fräscht syrapigga och matvänliga.

med den här rena fräscha vintypen och Forstreiter Sauvignon Blanc & Friends är ännu en bra representant i en mycket lätt, citrusfrisk, något örtig, stil som gör sig bra som aperitif och till den allra lättaste sommarmaten.
Till grillad fisk och kyckling kan de vita vinerna gärna vara kraftigare med inslag av ek. Spanska Blas Muñoz Chardonnay är i dessa sammanhang ett utmärkt val vars rostade, nötiga fattoner kan korrespondera fint med grillrätternas ofta lite brända inslag. Sydafrikanska Tokara är i detta sammanhang också ett perfekt val.

kan man med fördel även välja ett lättare rött vin på pinot noir som mestadels har en passande frisk syra och ringa strävhet. Chilenska Indomita Reserva Pinot Noir och australienska Wyndham Estate Bin 333 Pinot Noir kan båda fungera fint. Men servera dem gärna lite svala, 14–16 grader.

bör rödvinerna vara smakrika men inte ha så mycket strävhet, då den förstärker kryddigheten som då kan bli väl het. Viner på merlotdruvan kan ofta passa bra då de mestadels är smakrika och mjuka. Chilenska Sendero Merlot fungerar till exempel fint, liksom sydafrikanska Eikendal Merlot. V Merlot från rumänska Transylvanien är dock inte så blodig och fyllig som man kunde tro då V står för vampyr. Vinet är i stället lätt och valpolicellalikt körsbärsfriskt och kan något kylt fungera lika bra till grillad fisk som till ljust kött.

Mer läsning

Annons