Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mycket gott bland höstens vinnyheter

/
  • Gott ekologiskt. Emiliana Reserva Chardonnay Marsanne är ett mycket gott och prisvärt chilenskt vin.
  • Fräscht från Loire. Domaine de Levy är friskt örtigt med inslag av såväl syrligt äpple som lime.
  • Generöst. Spanska Flor del Montgó Old Vines Garnacha exponerar en bussig hallonfruktighet med inslag av lakrits.
  • Gott rött från USA. Andrew Murray Vineyards Garnacha från Kalifornien hör till de allra bästa röda köpen bland nyheterna.
  • Bra köttvin. Dogana från Rosso di Montalcino i Toscana är ett intensivt mörkt körsbärsfruktigt vin med viss mognad.

"Höstviner" kallar Systembolaget de nyheter som släpps den 1 september. Det är röda viner som ska fungera bra till den mörka årstidens mer rustika husmanskost, som grytor och stekar.

Annons

 Men här finns även vita viner till kyckling och smakrika fiskar.

Bland de röda finns ett tiotal viner på druvan grenache (eller garnacha som den kallas i Spanien) från olika håll i världen. Det handlar om viner med mjuk, ibland nästan syltig, lätt kryddig, frukt, även om stilarna varierar med ursprunget.

I samlingen föll jag pladask för amerikanska Andrew Murray Veneyards Grenache, 119 kronor, men även spanska Flor del Montgó Old Vines Garnacha, 69 kronor, och franska Château Grand Moulin Vieilles Vignes Grenache, 109 kr, är trevliga bekantskaper. En klassisk rioja med härliga mognadstoner erbjuder Cerro Añon Reserva, 92 kronor.

Lyckokast
Ändå är det de vita vinerna som imponerar allra mest, med många mycket goda och personliga alternativ. Blandningen av den vita Rhônedruvan Marsanne och Bourgognes Chardonnay i chilenska Emiliana Reserva, 69 kronor, är till exempel ett lyckokast. Härligt generös, fruktighet och frisk syra i fin harmoni.

Andra lite udda chardonnay-kombinationer fungerar också fint i såväl Eighty Acres Chardonnay Viognier, 89 kronor och Domaine De Léry Sauvignon Chardonnay, 79 kronor.

Trenden att minska på fatlagringen i chardonnay har inte nått kaliforniska Geyser Peak Block Collection Water Bend Chardonnay, 129 kronor. Och det ska vi vara tacksamma för då den här smörigt, fatrostade stilen i vissa sammanhang är idealisk. Exempelvis till en grillad abborre med en gräddig sås.

Sune Liljevall

Mer läsning

Annons