Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mycket gott bland nyheterna

/
  • Riddarvin? Vinfirman Fort Simon i Sydafrika har skepnaden av en gammal riddarborg. I september lanserar man ett utsökt fatlagrat vin på chenin blanc-druvan som passar utmärkt till smakrikare fiskrätter och ljust kött.
  • Höstvin. Ett perfekt vin att njuta till höstens mer mustiga maträtter är chilenska Mayu Syrah, 69 kr. Vinet bjuder på en fyllig smak av mörka bär, choklad och rökta charkuterier. Klockrent fynd för priset.

Annons

ovanligt många riktigt intressanta och spännande nya viner i en rad olika smakstilar.
En druva som lämpar sig väl till höstens mustiga grytor är syrah (som ibland kallas shiraz). Det finns flera bra att välja på. Mayu Syrah, 69 kr, från Chile bjuder på en djup mörkbärig smak med lite rökta, salmiak- och chokladlika stråk.
Vill du ha maximal smakrikedom, och är beredd att satsa 100 kronor till, är det dock sydafrikanska TMV Swartland Syrah du ska satsa på. Ett magnifikt, storslaget vin som definitivt kräver smakrikt kött på tallriken för att inte ta över måltiden. Sydafrika erbjuder även ett mycket bra merlotvin med Hartenberg Merlot, en druva som även gör bra ifrån sig i harmoniska och koncentrerat bäriga, fattonade, Trapiche Merlot Oak Cask, 89 kr, från Argentina, liksom i australiensiska Stone Circle Merlot, 86 kr.

särskilt för den som har lagringsmöjligheter, är Torres Mas La Plana Cabernet Sauvignon som är ett läckert strukturerat vin som är utsökt nu, men som utvecklas väl med lagring.
Vinet är fortfarande billigare i Sverige än någon annanstans i världen.

nyheterna erbjuder Australien fyra klockrena fynd. Jag imponeras väldigt av Tim Adams Semillon och Tim Adams Riesling som båda på samma gång är superfriska och generöst mångfacetterade.
Tyngre och fatpräglade är sydafrikanska Fort Simon Chenin Blanc och tropiskt fruktiga, snyggt ektonade, Grant Burge Sumers Chardonnay från Australien. Båda är bra val till grillad/stekt fisk och ljusa kötträtter.

Annons