Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mycket gult och galet i vår

/
  • Färgglatt. Mer färg i inredningen är en tydlig trend. Danska Rice sparar inte på krutet i det avseendet.
  • Sagornas värld är en stor inspirationskälla. Den här fen från danska Chic Antique var inte ensam ur sagornas värld.
  • färgglatt. Sagornas värld har inspirerat designern Jan Rundgren till inspirationsutställningen på entrétorget. Till och med kaninerna har fått färg i år. Foto: Jessica Gow
  • Lite galet.  Designern Lisa Bengtsson har snabbt gjort sig ett namn genom sina humoristiska tapeter och tallrikar med lite galna porträtt. Porträtten på väggen är nya för i vår, liksom tapeten bakom.
  • Galet. Äggkopparna från Salt & Pepper är precis så lekfullt galna som det skavara just nu.

Gult är inte längre fult. I stället är det vårens trendfärg. I alla fall att döma av vårens första form- och designmässa Formex på Stockholmsmässan.

Annons

Temat denna gång heter ”Wonderland stories” där inspirationen har hämtats från sagornas värld. Och visst märks en större färgyra och mer lekfullhet än tidigare säsonger.

– Vi är ute och reser och har tittat på en hel del mässor runt om i världen. Just nu är det mycket humor i designen, lite upp-och-nedvända världen, säger Maria Strandberg som är projektledare för Formex.

Kanske är fenomenet en slags motreaktion på övrig kris, även om Maria Strandberg hävdar att den här branschen än så länge inte märkt av någon finanskris.

Många mycket seriösa formgivare har helt plötsligt blivit lite mer galna. Det har vi sett ute på mässor i Europa. Och gult! Det har vi sett mycket av.

Till vårens mässa har man bjudit in Spazio Rossana Orlandi som har en mycket omtalad designbutik i Milano. Hon ställer ut 25 olika stolar i utställningen ”sit down please”. Det skulle egentligen ha varit 26 stolar, men en av dem är fortfarande ute och åker med UPS i Europa någonstans!

Rossana Orlandis butik lär vara något alldeles speciellt dit designintresserade vallfärdar från hela världen för att se på och handla hennes specialinköpta designprodukter från hela världen. Bland annat köpte hon ett bord här på Formex för något år sedan. Bordet var tillverkat av drivved någonstans i Asien, och lär nu efter en kortare mellanlandning i Milanobutiken stå på en grekisk ö. En hel del transporter, med andra ord, vilket i våra tider kanske kan diskuteras.

Miljötrenden märks nämligen av även på den här prylmässan. Bland annat i montern av ”Our childrens Gorilla” som gör leksaker för vuxna och barn.

– Vi arbetar bara i miljövänliga, giftfria och återvinningsbara material och alla produkter tillverkas i Stockholmsområdet. Det är jätteviktigt för oss, säger Malva Fürst.

Viltig är också lekfullheten. Förra året vann Our childrens Gorilla priset Formidable för ett dockskåp i lite annorlunda design. Vi fastnar för en pakettejp med roliga mönster som kanske kan locka fram lite leklusta även i oss vuxna. Det är ju uppenbarligen inne nu.

Anna Lefvert/TT Spektra

anna.lefvert@ttspektra.se

Mer läsning

Annons