Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mycket trevligt bland årets första exklusiva vinnyheter

/
  • Château La Garde är ett klassiskt Bordeauxvin med koncentrerade vinbärstoner tillsammans med rostade fat, vanilj och ceder. Bra val till mörkt kött.
  • Stramt, citrusfriskt, aptitretande mineralpräglat och elegant är det torra tyska rieslingvinet A Christmann Gimmeldinger Biengarten Riesling Trocken.
  • Meerlust är en av pionjärerna vad gäller högkvalitativa, franskinspirerade, viner i Sydafrika. Det här cabernet sauvignon-vinet visar att man ännu står sig väl i konkurrensen

Årets första vinnyheter är av det exklusiva slaget. 52 viner i små volymer som bara lagerhålls i få Systembutiker men som kan beställas till alla.

Annons

Och flera av dem är verkligen värda att ”slåss om” då det rör sig om högklassiga, mycket goda viner varav flertalet också med fördel kan lagras till än större komplexitet och finess.

Du som gillar klassiska viner från Bordeaux bör inte missa Château La Garde, 299 kr, av den utmärkta årgången 2000. Här kan redan läckra mognadstoner skönjas i den mörka, eleganta, bärigheten med rostade fataromer. Men det är definitivt ingen brådska att dra ur korken.

För en hundralapp mindre får man den bordeauxlika sydafrikanen Meerlust Cabernet Sauvignon, 199 kr, där inslag av tobak, stall, läder och svarta vinbär samspelar på ett delikat sätt. Gott nu till en mörk köttbit, men kan utvecklas ytterligare i åtminstone tio år.

Malbec-druvan, med sitt ursprung i Bordeaux, har blivit Argentinas röda nationaldruva. Trapiche Viña Cristina y Bibiana Coletto Malbec, 239 kr, hör till de godaste jag smakat på druvan. Kalasgott nu, men kan gärna vila ytterligare.

Amarone – det vill säga viner som görs på torkade druvor i Valpolicellaområdet i Italien – har blivit trendiga under senare år. Allt fler svenskar har upptäckt dessa smakrika viner. Masis ordinarie variant är utmärkt, men överskuggas smakmässigt definitivt av denna fulländade höjdarvariant, Masi Riserva Costasera Amarone della Valpolicella Classico, 449 kr. Förförande läcker med stor komplexitet och längd.

Amaronelikt med stor smak av koncentrerade körsbär, russin och fat är även Cresasso, 299 kr, från den utmärkta norditalienska producenten Zenato – ett nytt vin på 100 procent corvina.

En rad smakrika, läckra viner från sydfranska Chateauneuf-du-Pape finns också bland nyheterna. Mest karaktär för pengarna tycker jag Chateauneuf-du-Pape Cuvée Anonyme, 359 kr, ger. Är trots namnet långt ifrån anonymt i sin rika aromuppsättning. Kaliforniska Le Cigare Volant, 280 kr, spelar i samma kvalitetsdivision och i likartad mångfasetterad smakstil.

Bland de vita är soave-vinet La Froscà, 149 kr, som vanligt ett utmärkt val till det mesta från hav och sjö, även om ett antal mineralintensiva tyskar ändå blir mina förstahandsval.

Den ekologiska producenten A Christmann frestar med två helt underbara, syrafriska, mineralmättade, eleganta och strama torra rieslingviner som kan förhöja varje måltid med fisk och inte minst skaldjur (ostron!). Ett par viner från tyska Franken är också helläckra i detta sammanhang.

Mer läsning

Annons