Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Några tips till Daniel och Victoria

Annons

Stort grattis Daniel och Vickan! Vad skönt att ni nu fixat det här med tronarvingen. Vilken lättnad att slippa pressen på barnproduktion. Nu har ni äntligen blivit föräldrar. Det är en fantastisk ny fas i livet, men det kan också vara jädrigt jobbigt.

Som ni kanske känner till är det många par som separerar under småbarnsåren. Det är lätt att bli helt uppfylld av föräldraskapet. Många småbarnsföräldrar känner att de får för lite tid för varandra och att kärleken går på sparlåga. Tillsammans med stress, oro och sömnlösa nätter räcker det för att man ska börja tro att relationen inte fungerar. Och det är kanske inte så konstigt. För hur sexig känner man sig när man är halvt medvetslös av trötthet, döv av barnskrik med hängande mage och läckande bröst vadar fram bland bajsiga blöjor, nerspydda kläder och växande disk. Det närmaste en sensuell upplevelse är att man får vika sina egna underkläder.

Men hörrni, det kommer att gå bra, jag är övertygad om det. Fast det tar förstås lite tid att ställa om. Jag är inte någon expert på barn och relationer, men som tvåbarnsmorsa och redaktör för den här barn- och föräldrasidan skulle jag ändå vilja ge er några ord på vägen:

Visa respekt, hänsyn och förståelse. Det vinner ni båda på.

Lämna bort ungen någon gång ibland för att få tid till varandra.

Gör saker på tu man hand. Ta en promenad, åk och titta på möbler i någon kul affär, hyr en romantisk film eller tänd ljus och bada tillsammans. Se varandra som de två intressanta individer som en gång blev kära i varandra.

Sedan kan det vara skönt med lite egen tid, även om det känns som att du springer gatlopp första gången som du lämnar bebben i någon annans vård för en sväng på Konsum.

Lyssna på varandra utan att avbryta.

Vad handlar bråket om egentligen? Det kan vara bra att ta reda på det, i stället för att tjafsa om vem som ska byta blöja.

Kompromissa.

Dela jämlikt på markservicen.

Dela lika på föräldraledigheten. Kom ihåg att det finns en fin jämställdhetsbonus att plocka ut om ni delar 50/50.

Se till att äta. Många gräl startar på grund av att blodsockret sjunker och man blir lättirriterad. Argumentera aldrig på tom mage.

Lär dig att be om ursäkt. Be bums om ursäkt när du sagt något elakt.

Ge varandra uppskattning och kärlek. Kramas minst en gång om dagen.

Balansera upp det allt mer sällsynta sexlivet med sensualism och ömhet. Det handlar om små saker i vardagen som frukost på sängen, en komplimang eller en kram när man möts i hallen.

Småbarnsåren är snabbisarnas period. Räkna med att ni får hanka er fram på tröttsex och Bolibompasex ett tag framöver.

Lycka till!

Och du Vickan, längre framåt vårkanten kanske vi kan ta en barnvagnsprommis i Hagaparken. Jag väntar också tillökning snart.

Mer läsning

Annons