Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Några veckor i isolering

/

Annons

Först blir det en ordentlig inledande dusch. Sen sprayning med universalmedlet såpvatten upprepade gånger tills växten verkar symptomfri. Det är en ständig parad av växter som gästar badrummet för att bli av med löss och annat. Pelargonerna har varit på återkommande badkarsbehandling.

I samma rum förvarar jag också de flesta nyinköpta eller skänkta växter. Isolerade tillbringar växterna några veckor under uppsikt för säkerhets skull innan de blandas med mina andra plantor. Men nu har jag som sagt fått hem spinn i alla fall. Jag har slarvat.

De kan kanske ha kommit in genom balkongdörren också. Spinnkvalster upptäcker man ofta när det har gått ganska långt. De spindelvävslika trådarna som bildas på växterna betyder att skadedjuren har hunnit bo in sig ordentligt. Små ljusa prickar på bladen är det första tecknet på angrepp, men det missar åtminstone jag ofta.

Spinn är pyttesmå spindeldjur som oftast angriper växter i växthus eller inomhus. De gillar torra, varma miljöer så att duscha växterna då och då kan förebygga. Värme gör också att spinnkvalstren förökar sig mycket snabbare än vid lägre temperaturer. Generation efter generation kvalster suger växtsaft ur plantorna.

I växthus kan man bekämpa med spinnrovkvalster som har sin mindre släkting spinnkvalstret på menyn. Det kan fungera även i hobbyväxthus, men det är inte helt billigt att köpa hem rovkvalster.

Runt om i koloniträdgården finns mycket insekter. Vissa gör skada och andra nytta. Gråsuggorna är kräftdjur som andas med gälar. De gör som tur är ingen skada om det inte tar slut på deras vanliga föda som består av döda växtdelar. Då kan de börja äta på levande växter.

Stora exemplar av gråsuggan huserar i fuktiga vrår och när man tittar nära syns det väl att de är släkt med räkorna. Och jag känner mig inte särskilt sugen på att äta skaldjur.

Spindlar är det gott om. Oberäkneliga verkar de och jag är inte speciellt förtjust i dem. När som helst springer de omkring på ens arm eller så har man en spindel i håret. Men de äter skadedjur och mitt förståndiga jag vet att spindlar inte är farliga. Bara väldigt snabba.

Anna Malin Degermark

Mer läsning

Annons