Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När är det dags att börja med veckopeng?

Hur mycket är rimligt att få i veckopeng eller i månadspeng? Hur gör man för att få pengarna att räcka? Hur sparar man? Om inte pengarna räcker, hur gör man då?

Annons

De flesta barn får sin första veckopeng någon gång mellan sju och tio års ålder. När man blir lite äldre brukar veckopengen bytas ut mot månadspeng. Från och med tio års ålder är månadspeng vanligast för både pojkar och flickor. Det kan vara svårt att veta vad man ska ge sitt barn i veckopeng, men i grunden är det den enskilda familjens ekonomi som avgör.

När är det dags att börja med veckopeng?

– Det är bra att börja prata om pengar så tidigt som möjligt, kanske när barnet är runt fyra–fem år. Man kan leka affär och använda mynt eller låtsaspengar. Man kan utgå från barnets personlighet, men att börjar ge veckopeng i samband med skolstarten kan vara lämpligt, säger Bodil Hallin, familjeekonom på Ikano bank.

Vad ska den räcka till?

– Det är något man ska komma överens med barnet om. Men till en början kan det handla om pengar till godis.

Vad är rimligt att börja med?

– För det första måste man utgå från familjens totala ekonomi. Sedan beror det på vad pengarna ska räcka till. Ett tips är att prata ihop sig med andra föräldrar om en lämplig summa. Man kan börja med 20 kronor och successivt öka till 30 och 35 kronor.

Ska man som förälder kräva någon motprestation?

– Det ska vara självklart att alla i en familj hjälps åt, oavsett veckopeng eller inte. Man kan också förvänta sig att barnet sköter sitt skolarbete. Barn och föräldrar kan diskutera och gemensamt bestämma om det ska finnas arbetsuppgifter som barnen kan få betalt för. Arbete ska löna sig, då kan man använda det som ett pedagogiskt verktyg, säger Bodil Hallin.

Vad tycker du att syftet med veckopeng ska vara?

– Syftet ska vara dels att ge barnet en viss självständighet, dels att skapa förståelse för pengars värde, och att man ibland måste spara lite för att kunna köpa något man vill ha. Som förälder kan man hjälpa barnet att sätta upp sparmål. Om barnet vill till exempel ha ett dataspel för 100 kronor. Hur länge måste barnet spara och hur mycket ska hon spara varje månad?

Vad kan man göra för att pengarna ska räcka längre?

– Lär barnet att planera sina inköp. Jämför priser mellan olika märken och affärer, köp inte första bästa. Om barnet sparar en del av veckopengen och lyckas nå vissa sparmål, tycker jag att föräldern kan ge en sparbonus, en slags ränta.

Ibland räcker pengarna ändå inte till. Det kan bero på att du inte har koll på vart pengarna egentligen tar vägen. Då kan det vara dags att göra en budget

– Eller kanske du kan öka inkomsterna genom att ta ett extrajobb, be om mer pengar från mamma och pappa eller önska dig pengar när du fyller år, säger Bodil Hallin.

Så länge barnet är omyndigt kan föräldrarna bestämma en hel del. Men inte riktigt allt. Har barnet fyllt 16 år och arbetar extra på helger och lov har det rätt enligt föräldrabalken, att själv bestämma över sina inkomster.

Mer läsning

Annons