Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När mamma toppade Expressen

Bara gud vet hur det gick till när hon skaffade sitt Facebook-konto. Hon kan inte skilja på router och username.

Annons

Hon vandrar runt på internet och klickar sig vilse och vet inte var hon är, hur hon kom dit eller hur hon tar sig därifrån. Hon är som en ensam bäbis i ett slott, min kära mamma. Hon är en vilsen invandrare på internet, hon är en förvirrad immigrant på Facebook. Hon är en laggard, helt enkelt.

Det här med att ta till sig nya grejer är verkligen en vattendelare i samhället. Redan på 60-talet gjorde forskaren Everett Rogers undersökningar på vilka som var först med det senaste, vilka som var lite senare att haka på innovationer och vilka som var helt borta när det gällde nya tekniska landvinningar.
Summan blev att ”upptäckarna” av en nymodighet består av väldigt få, bara 2,5 procent av befolkningen. Den här gruppen är ofta riskbenägna, välutbildade och har ett intresse att följa spetsutveckling.

De tidiga användarna kallas ”early adaptors”, som man populärt säger på svenska, är en något större grupp, 13,5 procent av befolkningen. Early adaptors är ofta välutbildade och sociala ledare. Det är dom som köar för att köpa Ipad först av alla, Det är dom som kan kortkommandon i dataprogrammen och presenterar nya tekniska grejer för dig på festen. Det är den gruppen man ska tillhöra om man vill vara da shit som det heter i dag, eller frän som det hette på 50-talet.

Min självbild säger att jag är en early adaptor men verkligheten visar tydligt att jag nog snarare tillhör den ”Den tidiga majoriteten ” när det gäller att ta till sig nya tankar och uppfinningar. Vi i den tidiga majoriteten består av 34 procent av folket. Resterande 34 procent är ”Den sena majoriteten”.

Efter den sena majoriteten kommer morsan och hennes gäng. Dom som kallas ”laggards”, det är dom som är sist med det senaste, som använder vänner för att få information och som ogillar förändringar. Man kan säga att laggards är teknikens svar på Sverigedemokraterna, eller teknikens amish om man hellre vill det.
I veckan berättade mamma förskräckt och med darrande stämma att hon låg på Expressens förstasida på internet. Hon hade legat där två veckor och ingen hade petat ner henne från första platsen.
– Jag bara klickade på rekommendera efter att ha läst en artikel om att kungens apanage nu ska redovisas och bli offentligt och vips så var jag uppe på Expressens sida med bild och allt.

Med bild, undrade jag? Ja, det är det som är det värsta, sa hon och rösten nästan sprack. Jag står på huk i växthuset och tittar upp i kameran med keps på huvudet.
Mammas röst var fylld av nervositet och osäkerhet inför vad hon råkat ut för. Komplotten hon oroat sig för när hon invandrade på internet var ett faktum. Dessutom visste nu hela världen om vad hon tyckte om kungen och hans apanage. Läskigt värre.
Det är min Facebook-bild som ligger där till allmän beskådan, hur fanken har det gått till? Hur har dom fått tag på den? Undrade hon förtvivlat. Senare samma vecka gick mamsen på sin kurs där alla är med i samma Facebook-grupp. Någon poängterade då att hon sett mamma hukande i växthuset på Expressens hemsida och påpekade också kopplingen till kungens apanage.

Det blev jag som sattes att reda i denna sörja för att lugna mammas nerver. Efter en snabb titt på Expressens hemsida konstaterade jag att det är bara hennes väldigt få Facebookvänner som hon rekommenderat artikeln till och det är bara dom som kan se henne i växthuset. Det går nämligen inte att kommentera artiklar anonymt längre.
Vilket jag personligen tycker är jättebra för det kan göra ont att läsa extremt elaka kommentarer från någon som kallar sig Burkvalla45. Men jag kan tycka synd om mamma som fick sova oroligt i fosterställning några veckor. Det är inte lätt att vara en laggard idag.

Rickard Olsson

Mer läsning

Annons