Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nej till billiga p-piller för unga

/
  • SUBVENTIONERAS INTE. Kristdemokraterna vill att man  åter igen ger fler rätt till billiga preventivmedel, alla upp till 25 år, och att rabatten ska gälla alla preventivmedel inte bara p-piller och p-stav. Men det säger landstingsfullmäktige nej till.

Unga upp till 25 år kommer inte att få rabatterade p-piller.

Landstingsfullmäktige sade i går nej till Kristdemokraternas förslag att höja åldersgränsen.

Man anser inte att det är säkert att billigare preventivmedel minskar antalet aborter.

Annons

Tidigare fick alla upp till 23 år i Gävleborg rabatt på p-piller. Man behövde då bara betala 100 kronor, resten stod landstinget för. Tanken med det var att unga inte ska behöva avstå från preventivmedel av ekonomiska skäl och att man ska undvika oönskade graviditeter och onödiga aborter.

Men när landstinget hösten 2009 höjde ett antal vårdavgifter sänkte man även åldergränsen för subventionerade p-piller till 20 år. De som är äldre har sedan drygt ett år fått betala hela kostnaden själv. Något som enligt Kristdemokraterna har lett till att antalet aborter ökat.

– Vi fick tidigt signaler från ungdomsmottagningarna, säger Ingemar Kalén (KD).

Alla preventivmedel

De vill därför att man åter igen ger fler rätt till billiga preventivmedel, alla upp till 25 år, och att rabatten ska gälla alla preventivmedel inte bara p-piller och p-stav.

– P-ring kan till exempel vara ett bra alternativ för vissa flickor och det kommer hela tiden nya preventivmedel som inte heller ingår, säger Margareta Sidenvall (KD) som förutom landstingspolitiker även är gynekolog.

Fick stöd av V och SD

Kristdemokraterna fick stöd av Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna men övriga partier sade nej. Även Kristdemokraternas samarbetspartier Moderaterna, Folkpartiet och Sjukvårdspartiet.

De menar att det är för tidigt att säga om den minskade subventioneringen verkligen lett till fler aborter. Och om det över huvud taget finns någon koppling mellan priset på preventivmedel och antalet aborter. En del landsting som bara ger liten eller ingen rabatt har ändå förhållandevis låga aborttal.

Men visar det sig att om antalet ökar kan de vara beredda att tänka om.

– Då får vi ompröva vårt beslut, säger Agneta Wagner (M).

Mer läsning

Annons