Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ni läsare får plats som aldrig förr

/

På senare år har något stort hänt i mediavärlden. Läsarna själva har klivit in på arenan.

Annons

Runt om i Sverige skapar människor egna hemsidor och bloggar, kommenterar artiklar på tidningarnas hemsidor, lägger upp sina bilddagböcker, håller kontakt med varandra genom Facebook, MSN och SMS. Nyheter sprids snabbare än någonsin. Men inte alltid via dagstidningar, radio och tv. Så spreds till exempel nyheten om att datum var klart för kronprinsessan Victorias och Daniels bröllop först via twitter.

De gamla redaktörernas makt är bruten. Var och en är sin egen publicist. Det fria ordet blir verkligen allas fria ord. Tidningen avklädd och onödig. Eller ... kanske det inte alls är så? Vi som arbetar i ett mediahus med både papperstidning och webb har fått en ny uppgift. Eller utmaning om man så vill.

Alla kan skapa en blogg eller hemsida. Men vem ska hitta den? Och hur ska du kunna lita på det som står där? Tidningen blir då det ”torg” där olika åsikter kan föras fram, där folk kan mötas, skapa kontakter, dela med sig av sina bilder och vad de varit med om. Precis som på ”Torget” här i Arbetarbladet.

Tidningen sovrar, ser till att människor inte smutskastas eller förtalas på torget, rättar fel och ser till att de publicistiska reglerna följs. Du möter på torget åsikter du inte annars skulle ha mött. Och du kan svara direkt.

På arbetarbladet.se ser vi det här varje dag. Våra reportrars artiklar kommenteras intensivt av våra läsare. Ibland rättar våra läsare fel. Ibland kommer de med tips. Du som läsare är på ett helt annat sätt än tidigare ”medskapande”. Som läsare tar du inte bara passivt emot nyheter. Du kan reagera direkt och göra din röst hörd.

Arbetarbladets webb har många läsarkommentarer. Men vi släpper inte igenom allt. Och det kan du som läsare vara glad för. Några exempel: Den som är sjukskriven och berättar i tidningen om sitt liv ska inte behöva läsa att hon är en ”latmask”. Den som våldtagits inte att hon är en ”hora”. Den som kört i diket inte behöva få se på vår webb att han ”säkert var full”.

När det varit bråk någonstans kan en del inte låta bli att skriva ”säkert invandrare”, ”låter som Ahmed och hans kompisar” och liknande. Inte en chans. Det tar vi bort. Vi har regler om hets mot folkgrupp. Vi är särskilt försiktiga när det gäller brottmål. En del vill berätta vem den skyldige är. Eller vräka ur sig en massa mot den misstänkte. ”Skjut”, ”häng”, ”kastrera”... Välj själv. Alla varianter förekommer. Och alla tas bort.

Vi hoppas att de som skriver märker att rena dumheter och påhopp inte kommer in. För att få in sina kommenterar måste de skriva på ett sätt som är ok. Vi hyfsar då tonen i debatten.

Det blir trevligare för dig som läsare och ”torget” blir mötesplats för alla. Inte bara för dem som skriker högst.

Annons