Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ni skiljer er från varandra - inte från barnen

En skilsmässa kan vara mer eller mindre jobbig, men det är alltid en stor förändring. För många leder skilsmässan till en personlig kris.

Annons

En skilsmässa är nästan alltid komplicerad, både psykiskt och praktiskt. För många kan det ta flera år att bearbeta krisen.

– Vid en skilsmässa är det viktigt att samarbeta för barnens skull. Även om mannen och kvinnan skiljer sig från varandra kommer de alltid att dela föräldraskap, man skiljer sig inte från barnen, säger Åsa Wallander chef på familjerådgivningen i Gävle.

Vanligaste orsaken till en skilsmässa är att oenigheten och konflikterna i det dagliga livet har blivit för många och för stora. Konflikter om arbetsfördelning i hemmet, ekonomi, hur fritidsintressen prioriteras, oenighet om barnen och hur de ska uppfostras. Ofta tillkommer känslan av att man glidit ifrån varandra. I två av tre fall anger man att detta är den primära orsaken till skilsmässan. I drygt ett av fem fall är den huvudsakliga skilsmässoorsaken att en av makarna har träffat en ny man eller kvinna.

– En skilsmässa kan kännas som ett misslyckande och innebär en livskris för många. De är smärtsamma och en del känner skam och skuldkänslor. Det är viktigt att tänka på att det tar tid att hitta balansen igen efter stora förändringar. Även om det känns svårt just nu så kommer inte alltid att vara så. Om det är möjligt är det bra att ha ett nätverk omkring sig med släkt och vänner.

– Ofta hjälper det att prata med någon om hur man har det. Berätta också om skilsmässan för din omgivning, säger Åsa Wallander.

Barnens frågor är inte alltid lätta att besvara, särskilt om du inte själv har hunnit reda ut alla frågetecken kring skilsmässan. Förklara att det inte är barnets fel och att skilsmässan inte innebär att ni slutar älska barnet.

– Lyssna på barnet. Du bör svara så ärligt du kan, men undvika att tala illa om eller använda elaka ord om den andra parten, även om du känner ilska och bitterhet.

Barnet kan hamna i en lojalitetskonflikt mellan sina föräldrar. Ett barn kan slitas mellan glädjen att få vara med den ene föräldern och samtidigt tycka synd om den förälder som måste vara ensam. Barnet kan behöva stöd i tilltron att vuxna klarar sig på egen hand, barnet ska inte känna ansvar för sina föräldrar.

– Barn tar ett stort ansvar, som vuxen är det okej att visa att man är ledsen. Men låt inte barnet bli din samtalspartner och enda tröst.

Alla barn reagerar olika på en skilsmässa, en del kan bli aggressiva, ledsna, inbundna medan andra inte visar något alls. Det beror också på barnets ålder. Tonåringar kan till exempel känna lättnad över att föräldrarna sätter punkt för grälen.

Mer läsning

Annons