Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nio av tio som kontaktar Bris är tonårsflickor

Nästan nio av tio är samtal och mejl till Bris om psykisk ohälsa är från tonårstjejer, de flesta mellan 13 och 14 år.

– De blir inte sedda och får inte hjälp i tid, säger Karin Johansson på Bris.

Annons

Under förra året hade BRIS 4 545 kontakter om psykisk ohälsa (unga med självmordstankar, självdestruktivitet, ätstörningar och annan psykisk ohälsa), vilket motsvarar 17,5 procent av det totala antalet kontakter under året. Det visar Bris-rapporten 2012.

Enligt Folkhälsoinstitutets senaste rapport besväras nära hälften av alla tonårstjejer i Sverige av ångest och oro, jämfört med en fjärdedel av killarna. Och Socialstyrelsen har larmat om att självskadebeteende och depression bland unga blir allt vanligare.

Varför mår så många unga dåligt?

– Det kan vara saker som händer i deras liv, som till exempel sorg, skilsmässa, mobbning, övergrepp, misshandel, konflikter i familjen eller emotionell omsorgsbrist, barnet har inte knutit an till sina föräldrar och får inte tillräcklig omsorg. Barn som sörjer behöver stöd, om de lämnas ensamma med sin sorg ökar risken för psykisk ohälsa, säger Karin Johansson, utredare och psykolog på Bris.

Pressen på flickor verkar vara stor. De ska prestera i skolan och socialt, samtidigt som de ska se bra ut. Medan pojkar oftare blir utagerande, vänder flickor sin destruktivitet mot sig själva.

Vilka åtgärder behövs?

– Vi måste lära oss att upptäcka de här barnen tidigare. Många av dem som Bris har pratat med har lidit av psykisk ohälsa i flera år utan att någon har ingripit.

Något man kan vara uppmärksam på är om det börjar gå dåligt för barnet i skolan.

– Lärare vågar sällan fråga varför det går sämre och hur eleven mår. En viktig insats från skolan är att ge eleven fortsatt stöd och motivation. Om man kommer efter i skolan förvärras den psykiska ohälsan.

Mer läsning

Annons