Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu flyttar vi ut

/

En del av tomatplantorna nådde taket för några veckor sen och min partner har klagat och sagt att det inte är normalt att ha en tomatskog hemma i vardagsrummet.

Annons

 Det kanske stämmer. Men när tomaterna mognar är vi två som äter.

Pelargoner och andra så kallade utplanteringsväxter får komma ut i kruka eller rabatt. Krukväxterna flyttar också gärna utomhus till balkong och altan. De mår bra av lite semester. Kom bara ihåg att de alla måste skyddas mot solen särskilt under den första tiden.
Var en gnutta uppmärksam på frostvarningar och täck med fiberduk, tyg eller tidningar vid sen nattfrost. Fiberduken är också bra att använda vid avhärdning dagtid. Mot solens stekande strålar på ovana blad. Solen är faktiskt värre för dåligt avhärdade växter än kylan.
I pallkragarna på kolonin sätter jag ut förkultiverad vitkål, palmkål, purpurkål och bärmålla. De har stått i växthuset på balkongen och är därför redo för ett liv utomhus. Med pumpaplantorna tar jag det något försiktigare eftersom jag vet att de är känsliga för omställningar.
Direktsådderna som jag gjorde i landen för några veckor sen verkar ta sig. Det mesta är på väg upp och det är bra att luckra mellan raderna. Ogräset hinner inte få fäste om man luckrar och jorden kan dessutom ta emot vatten bättre.
Särskilt torvrik köpejord behöver luckras för att undvika att ett torrt skal bildas på ytan. Har man en jord som blir på det viset kan man sticka ner fingret en bit för att kontrollera att fukten når ner genom skalet när man vattnar. Det kan se blött ut men vara snustorrt två centimeter ner.
Vatten behöver också växter i växthus och allt som är nyplanterat i trädgården nu när värmen kan komma på allvar. Ett nyplanterat träd dricker många liter per dag.
Det är dags att så frön av bönor som är frostkänsliga och behöver varm jord för att gro. Vaxböna, brytböna och skärböna passar att så nu. Jag sår en vitblommande sort av blomsterböna som ska klättra på balkongen och ge lite skugga.
I koloniträdgården växer det så det knakar och jag hinner inte med ens en bråkdel av alla projekt som jag drömmer om. Närmast altanen har jag i alla fall rensat upp och påbörjat ett land med kryddor och örter. Ett kompostnät är på plats och det första varvet med ogräs som ska förvandlas till mylla har lagts i botten. Och pionerna är stöttade.

Mer läsning

Annons