Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu har Vimmafisket startat

/
  • MÅNGA STORVIMMOR. Henrik Eriksson har under årens lopp tagit en hel del stora vimmor och på bilden stoltserar han med sin största, hela 1,360 kilo, med den fångsten vann Henrik Vimma-Fisket 2008.
  • KLASSISKT VIMMASTÄLLE. Testeboån nedströms bron vid Avan. Här har det fångats många stora vimmor under årens lopp. År 2003 togs det också en stäm på över 3 hekto som räckte till seger i A-Fisket öppna klassen.

Under de senaste veckorna har vintern fått stryka på foten och våren har gjort sitt intåg. Snödrivorna har mer eller mindre fått ge vika, temperaturen har periodvis legat på över 10 plusgrader.

Annons

I våra strömmande vattendrag har isen gått. Till Arbetarbladet kommer det dagligen rapporter om vårtecken, en del flyttfåglar har anlänt och vårblommorna tittar fram.
I dag, lördag, presenterar vi ytterligare ett vårtecken – Vimmafisket 2011 drar igång.


Vimmafisket, arrangeras i anslutning till Arbetarbladets stora tävling A-Fisket och pågår till och med söndag 29 maj.

Det är nittonde årgången för tävlingen som under årens lopp har bjudit på flera svenska rekord, inklusive det ännu gällande som Ronnie Johansson satte år 2000 med en vimma på 1,392 kilo tagen i Testeboån.

Bästa vimmadistriktet
Vårt område håller ställningen som landets i särklass bästa när det gäller förekomsten av stor vimma.


Merparten av det 20-tal vimmor som tagits i Sverige under årens lopp och som haft vikter över 1,3 kilo har tagits i någon av våra fina vimmavatten – Testeboån, Gavleån och Dalälven.

Vimman redan här
Henrik Eriksson från Gävle, en av distriktets många duktiga vimmafiskare, har varit ute och ”provfiskat” och fått vimma visserligen inga stora men vi kan konstatera att vimman redan är här.


Så här i början av säsongen är chansen nog störst i Testeboån, beträffande Gavleån och Dalälven så dröjer det nog några dagar innan fisket tar fart.


Från hela landet
Under tävlingsperioden kommer det som vanligt en hel del tillresta sportfiskare från hela vårt avlånga land till Gävle för att ta ett ”nappatag” med vimmorna.
Arbetarbladets tävling har haft vinnare som har åkt över 100 mil enbart för att fiska vimma i våra trakter.


Lennart ”Brännis” .Brännström från Skåne har ett par segrar och en hel del pallplatser, från norra landsänden Umeå/Luleå har det också gått segerpriser.
Från påskhelgen och ett par veckor framåt kommer det att vara full aktivitet vid våra vattendrag.

Vi har fått en härlig tradition kring Vimmafisket med alla tillresta sportfiskare som slår upp sina tält utmed Testeboåns stränder och fiskar i stort sett dygnet runt i jakten på ”rekordvimman”

Ett litet tips – se till att du också har med våg och kamera.


Övriga vitfiskar
Under vimmasäsongen tas det en hel del andra vitfiskar, stäm, mört, björkna, id med flera. Är det bra storlek på dem så anmäler du till vanliga A-Fisket och deltar i den öppna klassen.

Lasse Sjöberg

Mer läsning

Annons