Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu kommer giftsvampen

En man i Linköping fick natten mot söndagen föras till sjukhus på grund av misstänkt svampförgiftning. Och svampexperten Klas Jaederfeldt har fått syn på årets första exemplar av den toppiga giftspindelskivlingen.

Annons

– Det är den första giftiga svampen jag ser, men de kommer allihop nu. Härnäst är det väl den vita flugsvampen, den brukar vara rätt så tidig, säger Jaederfeldt.

Mannen i Linköping, som är i 45-årsåldern, misstänks ha ätit just vit flugsvamp. Universitetssjukhuset i Linköping uppger att mannen är lindrigt skadad och att hans tillstånd är stabilt.

Mannen fick vänta länge på ambulansen. SOS Alarm tappade kontakt med honom innan de fått fram namn och adress. Först efter cirka två timmar kunde han lokaliseras.

När det gäller den toppiga giftspindelskivlingen som Klas Jaederfeldt stött på i Vingåkersskogarna hävdas ibland att den är lätt att förväxla med trattkantarellen. Det håller han inte alls med om.

– En trattkantarell, den är ju som en tratt. Men den här är ju spetsig. Plus att trattkantarellen är en ganska liten, klen svamp med ihålig fot. Det här är en mer robust svamp.

Hans bästa råd till den som gärna plockar svamp men som vill undvika svampförgiftning?

– Skaffa en riktig ordentlig svampbok där giftsvampen finns med, och inte en bok som bara berättar om alla godsaker.

Mer läsning

Annons