Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nubben till julmaten

/
  • Kul flaska. Normalt brukar spektakulära flaskor sällan innehålla högkvalitativa drycker, Snönubben är dock ett undantag.
  • Vacker flaska. Patron Espings Jul Bäsk smakar mer Gammeldansk än traditionell snaps och klarar sig bra utan sill.
  • Vacker flaska. Aalborg Jule Akvavit är den starkaste och mest smakintensiva julsnapsen.
  • Nytt recept. Årets julsnaps från Reimersholm har adderat lite hjortron- och whiskytoner till de traditionella julkryddorna.

Kryddat brännvin har sedan 1800-talet hos många funnits med på julbordet.
I Sverige dricker vi i dag vår konsumtion av kryddat brännvin vid fyra tillfällen; till påsk, midsommar, kräftkalaset och julbordet.

Annons

Sannolikt började man i begynnelsen att krydda den då mycket enkla finkelosande spriten för att över huvud taget göra den drickbar. En del av kryddorna var, och är, medicinalväxter som i vissa kombinationer ansågs nyttiga för kroppen - framför allt för matsmälningen och blodomloppet.


Helt klart är att alkohol kan hjälpa magen att spjälka den traditionella, ofta feta, julmaten. Kummin som oftast ingår anses också förhindra gasbildning.
Kryddat brännvin passar över huvud taget bra till julmaten; till sillen, den rökta- och gravade laxen, men också till de varma smårätterna och osten.


Dagens väldestillerade julbrännvin är i grunden en neutral vodka som fått sin smak av utvalda örter, växter, blommor och rötter som lakas ut i alkoholen.
Naturligtvis fungerar din vanliga snapsfavorit utmärkt även till julmaten även om Systembolaget till varje jul tillhandahåller ett antal speciella julsnapsar.

Mer läsning

Annons