Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nubbens stora dag

/
  • Skål! Midsommar betyder sill och snaps för många svenskar. O. P. Andersson är svenskarnas klara favorit som passar till det mesta på midsommarbordet. Men blandade kryddade nubbar är alltid kul att testa till de olika rätterna.
  • Världens bästa snapsar. Vi svenskar har all anledning att vara stolta över vår brännvinstradition. Ingen annanstans tillverkas så bra och smakmässigt varierade matsnapsar.

Färskpotatis, matjesill med gräddfil och gräslök, kryddad snaps, en god öl – och Taubes Calle Schewens vals i allsångs­häftet.
Mina modesta krav för en lyckad midsommarmåltid.

Annons

Men välj din snaps med lite omsorg, alla kryddningar harmonierar inte med sillen, men kan vara perfekta till Jansson eller pytten på nattkröken.
Vi svenskar har all anledning att ta vara på vår brännvinskultur. Vi är världsbäst på kryddad alkohol, våra nordiska grannar har inte alls samma variationsrikedom i utbudet. De passar också fint till en rad typiskt svenska rätter – och då inte minst till våra olika sillinläggningar (vår svenska sushi).

O. P. Andersson har inte utan anledning blivit en av svenskarnas favoritsnapsar. Dess smakintensiva kummin, anis och fänkålstoner går utmärkt ihop med såväl sill av alla slag som till rökt lax och revbensspjäll. Den försyntare Skåne har exakt samma kryddning men med halverad smakstyrka och gör sig därför bäst till de mildare sillinläggningarna. Gammal Norrlands är också en mångsidig snaps som inte skämmer ut sig till någon rätt.
Pomerans- och saffranssmakande Årsta brännvin och ekfatslagrade, russintonade, Östgöta Sädes är utmärkta, men inget till matje- eller löksillen. Men testa båda till currysillen och den senare till gravlaxen och Jansson.

Svartvinbärsbrännvin är gott på egen hand, till rökt kött och mörk choklad – men katastrof till sillbordet. Nyköpings och Bäska droppar är lika fatala till sill, men den senare är oslagbar till pytt och som matsmältare efter måltiden.
Och kyl inte snapsen för hårt, då försvinner alla de fina kryddnyanserna. Frysskåpskall kan möjligen okryddat brännvin serveras.

Mer läsning

Annons