Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny krisdag på börsen

/

Stockholmsbörsen fortsätter att rasa och föll med mer än fem procent i inledningen i linje med börserna i Asien och USA.
Nu är de senaste årens uppgång helt utraderad.

Annons

Det inledande raset på Stocholmsbörsen innebär att OMXS-index fallit med över 20 procent på bara en vecka och närmare 30 procent på en månad.
– Det här är en börskrasch, säger Peter Malmqvist, fristående aktieanalytiker.
– Om jag jämför kursutvecklingen de senaste månaderna mot olika genomsnitt så kan jag konstatera att det är samma branta och dramatiska fall som under hösten 2002, då vi stod inför Irakkriget, säger Malmqvist som även ser tydliga paralleller till krisen i början av 1990-talet.
Den nuvarande finanskrisen har samma inslag av becksvart framtidssyn avseende ekonomin som den svenska bankkrisen och IT-kraschen hade, anser han. Alla frågar sig vad som kan få utvecklingen att vända.
– Så känns det nu också: Vem vill köpa aktier en sådan här dag? Men någonstans finns det någon som gör det, ofta är det företagen själva som börja köpa tillbaka aktier. Och så vänder det bara, på något sätt.

Kraschen innebär att Stockholmsbörsen är nere på de nivåer som rådde i slutet av 1990-talet. Hela uppgången från och med årsskiftet 2003–2004 till och med sommaren 2007 är utraderad.

 

Handelsbanken har beslutat att Kaupthing Banks svenska kunder som också har konton i Handelsbanken ska kunna ta ut en del av sina pengar. Upp till 30 000 kronor kan banken betala ut till de kunder som inte lyckats få ut sina pengar hos Kaupthing, skriver Handelsbanken i ett pressmeddelande.
Enligt de senaste beskeden till kunderna kan de tvingas vänta i över en vecka på att få ut sina pengar.
”Handelsbanken har kunder som också har konto på Kaupthing. Eftersom de inte kommer åt sina pengar, har en del av dessa kunder nu problem att lösa vardagen. Det är en mycket olycklig situation”, skriver Kai Jokitulppo, chef för inlåningen på Handelsbanken.
”Upp till 30 000 kronor kan vi betala ut om kunden har med sig sitt senaste kontobesked från Kaupthing. Hittar de inte kontobeskedet och behöver pengar snabbt, så försöker vi lösa det också – det kan ju vara fråga om en nödsituation för många och då måste vi lita på våra kunder”, skriver Jokitulppo.

 

Mer läsning

Annons