Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny metod dödar cancerstamceller

Forskare har för första gången identifierat ett ämne som kan döda cancerstamceller, celler som har en förmåga att producera nya cancerceller och utvecklas till tumörer.

Annons

Cancerstamceller gör det möjligt för cancer att växa och sprida sig i kroppen. De har en förmåga att stå emot cellgifter och strålning och kan plötsligt dyka upp igen efter en till synes framgångsrik behandling.
Forskare har hittills haft mycket svårt att hitta något sätt att ta kål på cancerstamceller, eftersom de är svåra att upptäcka i tumörcellerna, och har visat sig vara instabila i celler som odlas fram i laboratoriemiljö.Men nu har amerikanska forskare lyckats identifiera ett ämne, salinomycin, som visat sig kunna slå ut de sällsynta men aggressiva cancerstamcellerna i möss med bröstcancer som sprider sig. De betonar dock att det krävs mer forskning för att ta reda på om ämnet även kan behandla mänskliga cancertumörer. De nya rönen publiceras i det kommande numret av tidskriften Cell.
I den nya studien manipulerade forskarna framodlade bröstcancerceller att utvecklas så att de fick stamcellsliknande egenskaper, inklusive motståndskraft mot vanliga cancermediciner. De utnyttjade sedan en databank med 16 000 naturliga och kommersiella kemiska ämnen för att sålla ut något eller några som kunde döda just dessa stamcellsliknande celler.De fann 32 kandidater, och krympte sedan listan till en handfull kemikalier som de kunde komma över i tillräckliga mängder för att testa på cancerstamceller. Av dem visade sig salinomycin, som bland annat används som antibiotika i jordbruket och i kycklingfoder, vara det effektivaste motmedlet. Forskarna tror att dussintals andra ämnen med liknande egenskaper kommer att kunna identifieras under de närmaste åren.
I musstudien minskade salinomycin andelen bröstcancerstamceller mer än 100 gånger, jämfört med ett ofta använt cancerläkemedel mot bland annat bröstcancer, paclitaxel. Exakt hur salinomycin verkar mot cancerstamceller vet forskarna ännu inte.

Annons